full screen background image

Expoziția „Donația Petre Achițenie”- o parte din opera autorului

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în perioada 17 august – 20 septembrie 2023, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția intitulată „Donația Petre Achițenie”.

Acest demers expozițional, curatoriat de Maria-Laura Tocariu și Liviu Șoptelea, vrându-se a fi un gest firesc de recunoștință și mulțumire, are ca scop aducerea în fața publicului a unei părți din creația artistică a maestrului Petre Achițenie. Născut în anul 1929 la Havârna, județul Botoșani, acesta s-a afirmat ca unul dintre numele de referință ale artelor frumoase din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, ca pictor de șevalet, ca zugrav de pictură murală și ca îndrumător al tinerilor care s-au inițiat în secretele artei monumentale, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București.

Fiul său, Ion Achițenie, la rândul său artist și cadru universitar, a găsit de cuviință a dona Muzeului, în cursul anului 2022, peste 40 de lucrări de pictură și grafică semnate Petre Achițenie, ce se constituie într-o adevărată colecție care îmbogățește patrimoniul Muzeului Județean Botoșani.

Cu tematică variată, redând trecerea prin diverse zone ale viziunii stilistice, expoziția „Donația Petre Achițenie” devine o călătorie în lumea plină de culoare și de căutări metaforice ale artistului, dezvăluind idealurile și reperele care au jalonat întreaga sa creație.

 

comments

comments