full screen background image

Soluție software inovatoare pentru copiii cu tulburări de spectru autist, dezvoltată de ASSIST Software la Suceava

O soluție software inovatoare pentru copiii cu tulburări de spectru autist a fost dezvoltată de ASSIST Software la Suceava.

Asistentul virtual Autisma, dezvoltat de compania suceveană ASSIST Software, a primit recunoașterea CENTRIC (Centrul de transfer de cunoștințe către întreprinderi din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor) și aduce o soluție inovatoare care susține părinții în educația copiilor cu tulburare de spectru autist.

Activitățile de cercetare întreprinse de ASSIST Software alături de Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și analiști comportamentali au demonstrat beneficiile pe care terapia continuă le are asupra dezvoltării copiilor.

Astfel, obiectivul principal al Autisma Therapy Asistant este de a oferi coordonatorilor de terapie și, mai ales, părinților posibilitatea de a extinde activitățile de terapie acasă.

 

Ce module cuprinde platforma?

Platforma cuprinde două componente principale: o aplicație web care oferă informații, ghiduri terapeutice și un caiet de sarcini, și o aplicație mobilă cu jocuri, exerciții și scenarii de video modelare.

Unul dintre cele mai importante module din cadrul aplicației poate fi considerat ghidul pentru părinți care oferă informații, sfaturi practice și strategii adaptate nevoilor specifice fiecărui copil. Însă, la fel de folositor pot fi considerate și jocurile individuale, care au un rol educativ și sunt adaptate nivelului și intereselor individuale ale copiilor.

Jocurile de grup încurajează interacțiunea socială, iar modelarea prin video ajută copiii să înțeleagă și să reproducă comportamente și abilități specifice. Prin intermediul unor videoclipuri, copiii pot urmări modele de comportament și pot învăța prin observație și imitare.

Fiecare modul al aplicației Autisma Therapy Assistant a fost proiectat luând în considerare un anumit grad de personalizare necesar pentru a satisface nevoi individuale. Toate aceste activități sunt concepute pentru a stimula interesul și a sprijini dezvoltarea copiilor cu TSA, îmbunătățind abilitățile de memorie și raționament, precum și dezvoltarea altor abilități practice.

De menționat este faptul că, Autisma Therapy Assistant a fost dezvoltată în întregime în limba română și oferă conținut special creat pentru utilizatorii români. Cu toate acestea, sunt posibile modificări pentru a transforma asistentul virtual într-un instrument utilizat la nivel global.

 

În ce stadiu se află platforma acum?

În prezent, Autisma Therapy Assistant este în căutarea părinților și terapeuților care doresc să sprijine acest proiect prin testarea și oferirea feedback-ului necesar pentru îmbunătățirea aplicației. Părinții și coordonatorii pot participa gratuit la program și vor avea acces la toate funcțiile pe care Autisma le oferă.

Înscrierile sunt deschise pe site-ul Autisma, iar interesul părinților față de acest proiect este în creștere. Pentru a afla mai multe, accesați https://autisma.ro/.

Proiectul Autisma Therapy Asistant reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii vieții copiilor cu tulburări din spectru autist, oferindu-le un instrument valoros. Prin tehnologia inovatoare, această aplicație promite să aibă un impact semnificativ aducând sprijin pentru copiii și familiile lor.

 

comments

comments