Pe repede înapoi (PRI) – Istoria recentă europeană ne readuce în atenție un eveniment petrecut într-o zi de 20 iulie, mai exact în anul 1992.
Atunci, Václav HAVEL președintele Cehoslovaciei (o țară care astăzi nu mai există) își dădea demisia din funcție, dar episodul rămâne pozitiv pe ansamblu.
Scriitor și disident cunoscut, el și-a dat seama că nu poate opri cursul istoriei, așa încât, după o revoluție de catifea, a manageriat destrămarea țării fără conflicte interetnice și fără convulsii sociale majore.
HAVEL venise la conducere cu 2 ani înainte, o dată cu căderea regimului comunist și aplicase reformele mult așteptate de populație.
Totuși, curentul majoritar în societate era de separare a Slovaciei de Cehia, într-o perioadă de căutare a identităților naționale la nivel european.
Adept al acțiunilor logice și non-violente, are meritul că nu a făcut greșelile predecesorilor și că a înțeles istoria în toate etapele ei.
Iar răspunsul timpului i-a fost favorabil: la 56 de ani, HAVEL devenea președinte al Cehiei, funcție pe care o va ocupa în decursul a două mandate.
Le va duce la bun sfârșit pe ambele, în pofida problemelor tot mai mari de sănătate, care i-au grăbit sfârșitul, în anul 2011.
Václav HAVEL rămâne în istorie nu numai datorită dramaturgiei moderne pe care a abordat-o, ci, mai ales, prin faptul că, din postura de președinte, a reușit să dea un parcurs european de viitor țărilor pe care le-a condus.
Bogdan Diaconiţa