full screen background image

PRI: Bill Clinton vizitează România (1997)

Pe repede înapoi (PRI) – 11 iulie este data la care președintele Statelor Unite, BILL CLINTON, efectua o vizită de câteva ore în România, pentru a lansa parteneriatul strategic bilateral.

Se întâmpla în 1997, atunci când țara noastră depunea eforturi pentru a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – NATO.

Pactul comunist Tratatul de la Varșovia era de mult timp istorie, iar poziționarea geografică, în coasta Rusiei, impunea un parteneriat militar cu SUA și statele vestice.

Președintele american a participat, alături de omologul EMIL CONSTANTINESCU, la o adunare populară care a adunat peste 100.000 de persoane, în Piața Universității.

De remarcat că era prima vizită al unui președinte american în România după căderea comunismului.

”Salut dorinţa fierbinte a României de a contribui mai mult la securitatea europeană şi de a întări continentul european. Continuaţi pe această direcție, iar România va reuşi să depăşească acest moment important. Uşa NATO este şi va rămîne deschisă şi noi vă vom ajuta să treceţi prin ea. Păstrați direcția, viitorul este al vostru” a spus, explicit, CLINTON.

Iar românii l-au ovaționat, în ciuda faptului că drumul până la intrarea în NATO continua să fie anevoios.

La rândul său, EMIL CONSTANTINESCU a apreciat că „parteneriatul strategic este foarte important pentru garantarea integrităţii teritoriale a României“.
De fapt, privind acum retrospectiv, situația internă și externă a țării noastre nu era atunci dintre cele mai favorabile.

Lipsa reformelor, scăderea eficienței economice, relațiile internaționale limitate și politica duplicitară erau principalele bariere în calea spre NATO și UE.
Mesajul lui BILL CLINTON a fost clar: doar cu reforme politice și economice, România va face parte din cele două structuri.

Așadar, țara noastră mai avea nevoie de timp.

De la vizita lui BILL CLINTON, din 1997, aveau să mai treacă 7 ani până la aderarea României la NATO și 10 ani până la intrarea în Uniunea Europeană.

În prezent, parteneriatul româno-american continuă cu bune rezultate.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments