full screen background image

PRI: Atentate teroriste la Londra (2005)

Pe repede înapoi (PRI) – Istoria recentă consemnează, într-o zi de 7 iulie, o serie de incidente tragice petrecute în Londra.

În anul 2005, sistemul de transport din capitala Marii Britanii era zguduit de 4 explozii teroriste – 3 în metrou și una într-un autobuz.

Atacurile sinucigașe au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia Summitul G8, la o zi după câștigarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de către Londra și în timpul procesului lui ABU HAMZA AL MASRI, un cleric musulman judecat pentru ură rasială și incitare la omor.

Guvernul a reacționat rapid, prin evacuarea stațiilor de metrou și închiderea unei părți a rețelei stradale, fapt ce a generat panică în rândul populației.
Întregul sistem de securitate națională a fost pus în stare maximă de alertă, incidentul fiind catalogat cel mai grav atentat terorist de pe teritoriul Regatului Unit.

Premierul TONY BLAIR a adoptat o poziție tranșantă, declarând că națiunea va continua să-și apere valorile și stilul de viață împotriva celor care doresc să impună extremismul în lume.

Bilanțul consemnat de autorități a fost de 52 de persoane decedate (inclusiv cei 4 atentatori) și peste 700 de răniți. Anchetele derulate au arătat – inclusiv pe baza unor revendicări ale autorilor – că atentatele au fost puse la cale de membrii unei celule a grupării teroriste Al–Qaeda, ca răspuns la implicarea britanică în invadarea Irakului și Afghanistanului.

Cei 4 autori erau cetățeni britanici islamiști, cu vârste de până în 30 de ani, o parte fiind pregătiți în tabere paramilitare din Pakistan.

Astăzi, privind retrospectiv, atentatele teroriste din 7 iulie 2005 au schimbat percepția societății asupra pericolului reprezentat de islamismul radical și au condus la înăsprirea strategiei de luptă împotriva lui.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments