full screen background image

PRI: Atentate teroriste la Londra (2005)

Pe repede înapoi (PRI) – Istoria recentă consemnează, într-o zi de 7 iulie, o serie de incidente tragice petrecute în Londra.

În anul 2005, sistemul de transport din capitala Marii Britanii era zguduit de 4 explozii teroriste – 3 în metrou și una într-un autobuz.

Atacurile sinucigașe au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia Summitul G8, la o zi după câștigarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de către Londra și în timpul procesului lui ABU HAMZA AL MASRI, un cleric musulman judecat pentru ură rasială și incitare la omor.

Guvernul a reacționat rapid, prin evacuarea stațiilor de metrou și închiderea unei părți a rețelei stradale, fapt ce a generat panică în rândul populației.
Întregul sistem de securitate națională a fost pus în stare maximă de alertă, incidentul fiind catalogat cel mai grav atentat terorist de pe teritoriul Regatului Unit.

Premierul TONY BLAIR a adoptat o poziție tranșantă, declarând că națiunea va continua să-și apere valorile și stilul de viață împotriva celor care doresc să impună extremismul în lume.

Bilanțul consemnat de autorități a fost de 52 de persoane decedate (inclusiv cei 4 atentatori) și peste 700 de răniți. Anchetele derulate au arătat – inclusiv pe baza unor revendicări ale autorilor – că atentatele au fost puse la cale de membrii unei celule a grupării teroriste Al–Qaeda, ca răspuns la implicarea britanică în invadarea Irakului și Afghanistanului.

Cei 4 autori erau cetățeni britanici islamiști, cu vârste de până în 30 de ani, o parte fiind pregătiți în tabere paramilitare din Pakistan.

Astăzi, privind retrospectiv, atentatele teroriste din 7 iulie 2005 au schimbat percepția societății asupra pericolului reprezentat de islamismul radical și au condus la înăsprirea strategiei de luptă împotriva lui.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza