full screen background image

Doza de educaţie: Cearcăne și uitare

Azi m-am trezit cu gândul că îmi propusesem în ajun să fac ceva important, chiar de la primele ore ale dimineții. Dar oricât m-am străduit în drumul dinspre pat spre baie, n-am reușit să-mi amintesc. Apoi m-am uitat în oglindă. Și nu mi-am spus așa cum ne învață unii psihologi că ar fi bine, că sunt deosebită și chiar dacă e o zi grea voi reuși să le fac pe toate. Ci am constat că cercănele de sub ochi s-au cam mărit. O fi vârsta de vină. Și pentru uitare și pentru cearcăne. Sau poate nu. Căci nu putem pune chiar toate cele ce ne nemulțumesc pe seama vârstei, deși tentația e mare, iar scuza e facilă chiar dacă nu și aducătoare de satisfacție.

Mi-am amintit atunci (deci bucurie, căci sunt și lucruri pe care le uit mai greu) că am citit undeva că dacă într-o noapte dormim cu două ore mai puțin decât avem nevoie, a doua zi avem toate șansele să nu ne amintim prea multe din ce am studiat în ajun sau din lucrurile pe care ni le-am propus a le face a doua zi. Și într-o lume a computerelor în care trăim, e musai să ținem cont că și creierul nostru are nevoie de o resetare și re-startare, de o procesare a evenimentelor întâmplate peste zi. Iar toate acestea se pot întâmpla corespunzător doar într-un timp adecvat, cel afectat somnului, singurul timp în care creierul se odihnește profund.

Lipsa somnului afectează grav capacitățile fiecăruia dintre noi. Dar mai ales îi afectează pe copii. Capacitatea de concentrare, atenția și memoria, deci toate cele trebuitoare succesului celui mic sunt condiționate de un somn de calitate. Dar de cât somn au nevoie copii noștri? Preșcolarii pot funcționa optim după 11-13 ore, școlarii după 9-11 ore, iar adolescenții au nevoie de 9 ore de somn. Asta dacă nu sunt în perioadele de creștere accentuată, când au nevoie chiar de 14 ore!

Iar un somn de calitate este asigurat și de pregătirea pentru culcare. Căci ideal ar fi ca mai tinerii membrii ai familiei să nu treacă în lumea viselor direct din lumea jocurilor pe calculator, a vreunui serial Tv sau din lumea colorată a site-urilor de socializare. Așa cum nu se recomandă nici o ceartă zdravănă, cu rol educativ, la ceas de noapte. Ideală ar fi o discuție liniștitoare pe cât posibil, despre lucrurile frumoase petrecute peste zi sau ce urmează a se petrece în ziua următoare.

Ar trebui să fie lucruri la îndemână, dragii mei, ce pot contribui la succesul fiecăruia dintre noi. Căci odihna, are rol decisiv în capacitatea de realizare a multora dintre lucrurile pe care ni le propunem, ne poate face mai sănătoși, mai bogați și mai înțelepți, cum afirma și celebrul Benjamin Franklin.

Așa că am luat o decizie, pe care sper să o pot respecta: în seara aceasta mă duc la culcare mai devreme. Astfel încât să nu pierd nici măcar o jumătate de oră din timpul ce-i este necesar creierului pentru un back-up. Și poate așa vor dispărea și cercănele și uitarea.

Căci vârsta sigur rămâne negru pe alb.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/06/26/dde-o-certitudine-intr-o-lume-incerta/

comments

comments