full screen background image

Sprijin financiar pentru sute de familii defavorizate

Sute de familii din municipiul Botoșani primesc un ajutor financiar acordat în baza  Legii nr. 277 din 2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

Datele centralizate arată că la finele lunii mai, în evidențele Direcției de Asistență Socială erau 319 de dosare eligibile, dintre care 188 pentru familii monoparentale, respectiv 131 pentru familii biparentale. La finele anului trecut, au fost în plată 337 de dosare eligibile.

Cererile sunt depuse la Direcția de Asistență Socială Botoșani, instituție care monitorizează dosarele și valorifică documentele depuse periodic de beneficiari. După stabilirea dreptului de alocație, titularul trebuie să depună periodic o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. Acordarea acestui ajutor presupune și realizarea unor anchete sociale. Spre exemplu, numărul anchetelor sociale realizate de funcționarii DAS, în perioada ianuarie – mai 2023 a fost de 371. Anchetele au vizat dosare noi, modificări sau reevaluări.

La finele fiecărei luni, sunt întocmite referatele cu borderourile anexate și proiectele de dispoziții privind stabilirea drepturilor la alocaţia pentru susţinerea familiei, modificarea sau încetarea lor, după caz.

Potrivit legislației în vigoare, alocația pentru susținerea familiei se acordă familiilor cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii cu vârsta de până la 18 ani. Familia formată din soț, soție și copii aflați în întreținerea acestora beneficiază de alocație complementară, în timp ce familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia primește alocație monoparentală.

„Familiile care au o situație materială modestă beneficiază de acest sprijin financiar, acordat în baza prevederilor legale în vigoare. Cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei se stabileşte în funcţie de tipul familiei (familie monoparentală sau cu ambii părinți care se ocupă de creșterea și îngrijirea copiilor), venitul net lunar pe membru de familie şi numărul de copii în întreţinere”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială.

Alocația monoparentală este între 122 de lei și 488 lei, în timp ce alocația complementară are o valoare între 90 de lei și 359 de lei. Alocația pentru susținerea familiei este stabilită prin raportare la indicatorul social de referință (ISR), valoarea acestuia fiind acum de 598 de lei.

Vă recomandăm să citiți și:

Drumul Avrămeni-Panaitoaia-Dimitrie Cantemir-Mitoc a intrat în proces de modernizare

comments

comments