full screen background image

PRI: Regelui Mihai i se retrage cetăţenia (1948)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 22 mai ne trimite în timp în anul 1948.

Asta deoarece Guvernul comunist condus teoretic de PETRU GROZA, dar practic de sovietici, îi retrăgea regelui MIHAI cetățenia română.

Cu 4 luni și jumătate înainte, monarhul abdicase în urma presiunilor venite din partea comuniștilor, care au amenințat cu execuția a o mie de studenți, arestați în București.

După abdicare, MIHAI și familia au mai rămas în țară 4 zile, fiind obligați să părăsească teritoriul național.

Dar, revenind la ziua de 22 mai 1948, conducerea Republicii Populare Române hotăra retragerea cetățeniei pentru membrii familiei regale, toate bunurile lor fiind trecute în proprietatea statului.

Articolele propagandistice de la acea vreme făceau referire la uneltirile împotriva poporului român și la lipsa credinței față de țară, acuzații puerile în contextul în care MIHAI influențase decisiv renunțarea la alianța cu Germania nazistă, iar abuzurile comuniștilor care acaparaseră puterea îl lăsaseră, practic, fără autoritate.

Dar, pentru că viața merge înainte, după o lună de la abdicare, stabilit în Elveția, MIHAI se căsătorea cu principesa ANA, cu care va avea 5 fiice. Iar în ceea ce privește cetățenia retrasă, ultimul rege al românilor avea să aștepte 49 de ani, timp în care s-a schimbat din nou regimul politic, pentru a-i fi redată.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments