18 mai este „Ziua Internațională a Muzeelor”. Cele mai importante muzee din județul Botoșani sunt în administrarea Consiliului Județean, care acordă o atenție deosebită dezvoltării și modernizării rețelei muzeistice, având proiecte, în diferite stadii de implementare, care se apropie de 25 de milioane de euro.
În acest context, președintele Consiliului Județean Botoșani a vizitat șantierul deschis la Muzeul Județean. Lucrările au ajuns în faza intervențiilor pentru consolidarea structurii de rezistență, după ce constructorii au terminat de decapat pereții, planșeele și pardoselile.
„Constructorul a început consolidarea fundației și aducerea clădirii la standardele de siguranță actuale. Sunt lucrări complexe, de durată și care se vor ridica la peste șapte milioane de euro. Am reiterat constructorului solicitarea să facă lucrări de calitate și în termenele asumate prin contract. Reabilitarea muzeului este un proiect important în domeniul cultural al județului Botoșani și prin transpunerea lui în practică vom prelungi viața unei clădiri de patrimoniu. Mai mult, botoșănenii vor avea parte de un muzeu modern, cu facilități de ultimă oră, așa cum există în toate marile orașe ale Europei”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie presupune lucrări de amploare, pe lângă consolidarea fundației și a pereților de piatră, urmând a fi refăcute: tencuiala, finisajele și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.
Valoarea totală a proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.
Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. De-a lungul anilor, clădirea a mai găzduit, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.
Vă recomandăm să citiți și:
Opt asocieri de firme doresc să proiecteze drumul de mare viteză Botoșani – Suceava