full screen background image

Amenzi de 90.000 de lei, după poluarea Bistriței

Sistemul de Gospodărire a Apelor și Garda de Mediu Suceava au aplicat amenzi în valoare totală de 90.000 de lei societății CONVERSMIN, administratorul platformei miniere dezafectate de la Isipoaia – Broșteni, după poluarea râului Bistrița.

 

Luni, Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a luat o serie de măsuri provizorii pentru diminuarea efectului deversării apelor de mină.

Reprezentanții CONVERSMIN, prin Ministerul Economiei, vor realiza lucrări provizorii, până la stabilirea soluțiilor pe termen lung de către experții tehnici autorizați.

O echipă de experți urmează să sosească mâine la Suceava, pentru analizarea și furnizarea soluțiilor tehnice care să se plieze pe situația din zonă, dar și din alte iazuri de decantare a sterilului.

La propunerea șefului ISU Suceava, colonel COSTICĂ GHIAȚĂ, soluția temporară constă în montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate.

De asemenea, autoritățile județului au transmis o solicitare Ministerului Economiei, pentru realizarea unei stații de epurare a apelor de mină.

Mina Isipoaia a fost închisă în 2013, fără ca administratorul să realizeze lucrările obligatorii de ecologizare și punere în siguranță.

2 ani mai târziu s-a produs o deversare de proporții de aluviuni toxice în râul Bistrița, iar în urmă cu 3 zile a avut loc o nouă poluare.

comments

comments