full screen background image

PRI: Chirac, reales preşedinte al Franţei (2002)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 5 mai va rămâne în istoria recentă ca data la care, în Franța, JACQUES CHIRAC își păstra funcția de președinte, după ce se impunea în turul al doilea în fața lui JEAN–MARIE LE PEN.

Se întâmpla în anul 2002, atunci când CHIRAC obținea o victorie zdrobitoare, cu 82%.

De remarcat că, în primul tur, el nu reușise decât 20 de procente, așa încât saltul a fost uriaș, dar perfect explicabil.

Adversarul său, LE PEN, era considerat un exponent al extremismului și xenofobiei, motiv pentru care toate celelalte partide și-au exprimat sprijinul pentru CHIRAC.

Acesta avea în spate o bogată experiență politică, după ce a fost, pe rând, deputat, ministru, prim-ministru și primar al Parisului.

Tocmai acest parcurs i-a atras acuzații referitoare la acte de corupție, care însă nu au putut fi definitivate din cauza imunității celui vizat.

Cu toate umbrele care au planat asupra corectitudinii sale, JACQUES CHIRAC a fost președinte al Franței timp de 12 ani, perioadă apreciată de istorici drept una de dezvoltare pe plan intern și de întărire a relațiilor și influenței statului francez în plan extern.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments