full screen background image

Culinariada: Concurs pentru liceenii Master-chef

În perioada 3-4 aprilie 2023, la Liceul Tehnologic “Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a avut loc Workshop-ul Food Pairing, susținut de chef  Radu Constantin Zărnescu președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ București și cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean CULINARIADA, înscris în calendarul CAERI – an școlar 2022-2023, aprobat de M.E. cu nr. 24954/06.02.2023 la poziția 419.  Au participat  elevi și profesori din 11 unități de învățământ  care au avut parte de o experiență profesională unică, descoperind că  esența  conceptului de Food pairing este de a combina alimente diferite care au aceleași componente majore de aromă. Compararea aromelor ingredientelor individuale poate duce la combinații noi și neașteptate, cum ar fi sfecla roșie coaptă  asociată cu prunele uscate. Această metodă de asociere ajută la proiectarea rețetei și a oferit noi idei pentru combinații de alimente. Ingredientul de bază a fost carnea de vită sau porc asociate cu sosuri pe bază de unt, brânzeturi maturate, smântână, cașcaval, păstârnac, țelină, ceapă roșie, sfeclă roșie coaptă, prune uscate, broccoli, sparanghel, pătrunjel frunze, rozmarin verde, cimbrișor verde, usturoi, salată iceberg, rucolla, roșii cherry, muștar, ulei de măsline, ulei de dovleac, biscuiți sărați, semințe de dovleac, pesmet, zahăr brun, vin roșu, microplante.

La cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean CULINARIADA, au participat  42 echipe, cu preparate baza/fel principal și dulciuri, echipe coordonate de 25  profesori din 11 licee și colegii, din județele Bacău, Botoșani, Constanta, Iași și Suceava. Unitățile școlare prezente la concurs au fost:

  1. Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârșova
  2. Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” Iași
  3. Liceul Tehnologic Hârlău
  4. Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava
  5. Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc
  6. Colegiul Economic “DIMITRIE CANTEMIR” Suceava
  7. Liceul Tehnologic “Grigore Antipa” Bacău
  8. LICEUL „DIMITRIE CANTEMIR” DARABANI
  9. Liceul ”Demostene Botez” Trușești – Botoșani
  10. Școala Profesională de Cooperație – Botoșani
  11. Liceul Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță,, Șendriceni

Expoziția culinară realizată a oferit echipelor prezente posibilitatea de a-și etala competențele dobândite pe parcursul școlii, de a promova tradițiile culinare locale, de a scoate în evidență marea și bogata diversitate a produselor tradiționale romanești, care constituie și, trebuie să constituie, baza unei alimentații sănătoase. 

Juriul a avut de degustat din numeroase produse tradiționale: cozonaci, sărmăluțe, poalele in brâu, mucenici, turtițe, cârnăciori, mititei, papanași,  borșurile și tocăturile bucovinene” , borșul cu cartofi și sfeclă roșie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită și de vițel cu oaie – învelite toate într-o frunză de podbal), tocineii (chifteluțe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână,  hribii, sărmăluțele cu urdă, plăcinta cu ciuperci, peștele, ciorba de burtă, musacaua și dulciurile cu stafide și rahat, marinatele din pește, saramurile sau ciorbele pescărești, plăcintele dobrogene dulci sau sărate.

Chef Radu Zărnescu, alături de David Zărnescu  de la Euro-Toques România & Masters of Flames, prin demonstrație de profesionalism au realizat câteva preparate extraordinare, folosind din plin micro-plante  și elemente de fine dining, au oferit oportunitatea de a pune în practică noile tendințe și cele mai recente creații și inovații  în materie de veselă și aparate de bucătărie.

Activitatea  potențează eforturile unităților școlare și ale asociației Euro-Toques Romania  de a îmbunătăți pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional și tehnic în vederea oferirii de servicii gastronomice la standarde de înaltă de calitate.

“Activitățile realizate sunt exemple de bună practică și se înscriu în seria activităților  de promovare a învățământului profesional și tehnic.” a declarat Inspectorul Școlar General al IȘJ Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

Vă recomandăm să citiți și:

Protestul fermierilor la vama Stânca a fost autorizat

 

comments

comments