Pe repede înapoi (PRI) – Schimbările regimurilor politice impun modificări inclusiv în privința simbolurilor naționale.
De acest lucru s-au convins și românii pe 24 martie 1990, la scurt timp de la căderea regimului comunist.
Atunci, poezia “Un răsunet” a lui ANDREI MUREȘANU devenea imn național, înlocuind “Trei culori cunosc pe lume”.
Dar să dăm timpul și mai mult înapoi. MUREȘANU a fost un poet combativ, care a scos în evidență cu precădere frământările sociale ale poporului într-o epocă zbuciumată, cea a revoluției de la 1848.
Poezia patriotică “Un răsunet” a fost scrisă în același an, fiind publicată în “Foaia pentru minte, inimă și literatură”, autorul dorind a fi un imbold al marșului revoluționarilor români din Transilvania.
Prin îndemnul “Deșteaptă-te, române!” autorul făcea apel la trezirea conştiinţei naţionale, invocându-se virtuţile înaintaşilor pentru dinamizarea energiilor revoluţionare ale contemporanilor.
Chiar dacă evenimentele istorice nu s-au derulat atunci așa cum spera ANDREI MUREȘAN, poezia sa a revenit în atenție în decembrie 1989, la schimbarea regimului comunist.
Românii ieșiți atunci pe străzi au scandat versurile și chiar le-au scris pe pancarte, convinși fiind că astfel contribuie la redeșteptarea spiritului național. Ceea ce ne demonstrează că, periodic, măcar unele aspecte ale istoriei se repetă.
Bogdan Diaconiţa