full screen background image

Pe repede înapoi: Protest anticomunist pe pârtia de schi din Poiana Brașov (1989)

Anul de grație 1989, care a adus căderea comunismului în Europa de Est, a consemnat, în ziua de 2 martieun incident tragic.  Brașoveanul LIVIU BABEȘ își dădea foc, pe pârtia de schi din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist.  El avea să moară câteva ore mai târziu, la spital. 

În vârstă de 47 ani, BABEȘ era de profesie electrician, dar avea și o pasiune autodidactă pentru pictură. Viața lui liniștită avea să se schimbe după represiunile Securității la adresa muncitorilor care participaseră în 1987 la protestele de stradă anti comuniste. Ajuns la capătul puterilor, a decis să-și ia zilele într-un mod care să atragă atenția inclusiv turiștilor străini prezenți pe pârtia din Poiana Brașov.  

Pe 2 martie 1989 a prins pe un copac de la marginea pârtiei un carton pe care scria Opriți crima !  Brașov = Auschwitz, și-a turnat benzină pe haine, s-a autoincendiat și a coborât pe schiuri. Incidentul a fost relatat ulterior în presa vestică, dar regimul comunist al lui NICOLAE CEAUȘESCU a păstrat tăcerea absolută.Chiar și în aceste condiții, la înmormântarea care a avut loc în cimitirul central au participat sute de persoane, care auziseră amănunte la Radio Europa Liberă.  În urma lui au rămas soția și o fiică de 11 ani.  Dar viața merge înainte și, de multe ori, reglează gesturile decisive : în anul 2007 LIVIU BABEȘ a fost declarat erou-martir.

Vă recomandăm să citiți și:

Pe repede înapoi: Titanic devenea primul film cu încasări de peste 1 miliard dolari (1998)

 

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza