Doza de educaţie (DDE) – Conform legilor naturii, pe cei mai mulți dintre noi ne motivează prezentul sau viitorul foarte apropiat. De asta mulți nu se lasă de fumat, chiar dacă știu că există riscul ca în ani să aibă probleme grave de sănătate, de asta unii trag la măsea mai mult decât admite medicul. Pentru starea de bine prezentă, pe care și-o doresc acum, aici și dacă se poate multiplicată și mâine. Până poimâine calea e mai lungă.
Pe același principiu, al dorinței de bine acum, par a funcționa multe. Spre exemplu, că tot a fost ceva zguduială seismică de curând, să ne referim la școlile în care învață copiii noștri, școli al căror risc nu a fost evaluat de ani mulți și buni. Păi de ce să fie, dacă ultimul cutremur mai puternic a fost prin anii 70, iar banii se pot folosi acum mai curând pentru altele?
În ciuda faptului că din totalul de peste 30.000 de clădiri școlare doar puțin sub 3.000 au fost expertizate, Ministerul Educației le cere acestora să raporteze dacă și în ce grad de risc seismic se încadrează. Uitând ca în tabelul dat spre completare școlilor să adauge o coloană în care să se poată nota cele neexpertizate, dar lăsând una în care școlile pot fi catalogate ca „neîncadrate” în risc seismic. La această mică scăpare se adaugă faptul că unele școli s-au dat peste cap de curând să-și modifice încadrarea de risc maxim într-una mai blândă, pentru că altfel nu ar fi putut să acceseze bani europeni, precum și faptul că unii ar confunda renovarea cu reabilitarea.
Adică o trebușoară cum se fac multe altele pe la noi, în care ne facem că ne agităm, iar ei se fac că le pasă, dar situația rămâne neschimbată.
Însă pe sistemul „las să fie bine, să nu fie rău” în tot acest gol de informații, a apărut o listă cu 21 de clădiri, pe care le-a identificat ministerul ca fiind în risc seismic I. Cu nume și adresă, așa cum dă bine la public, să se poată reține informația și calma populația, cu șanse mari de a uita că celelalte zeci de mii de școli sunt nițel în ceață. În Iași un colegiu și-o grădiniță, în Neamț o școală gimnazială, iar în Suceava o grădiniță.
Până la viitoarea zguduială bănuiesc că la asta se rezumă agitația. Mai mult nu se poate. Pentru că acum banii sunt pentru altceva, pentru că acum raportarea la hectar de școală a ieșit bine… și pentru că până la viitorul seism sperăm să fie cale lungă.
prof. Maria Adriana Nichitean