full screen background image

DDE: Când școală… când vacanță

Doza de educaţie (DDE) – Știu… știu că v-am zăpăcit cu totul legat de intrarea în Modulul 4 al acestui an școlar. Drept să vă spun și eu mi-s zăpăcită la fel de tare, căci nu mai știu care și cine e în vacanță. Aflu că grosul județelor își ia repaos de la orele de curs chiar săptămâna aceasta. Mai exact 29 de județe, plus Capitala, ar vrea să ningă nițel, ca să găsească rostul titulaturii de „Vacanță de schi”.

Dar parcă prea ne încurcăm cu malițiozitate în vacanțe și denumirile lor, uitând de fapt esența, aceea că rostul lor e de a ne încărca bateriile pentru a o lua de la capăt cu forțe proaspete. Și păstrăm nițel din malițiozitate când ne uităm cu poftă la cei care se relaxează, în timp ce noi acum buchisim. Nu-i rost de cârcoteli și invidii pentru că indiferent de județ, toți avem același număr mic de zile de școală, menținându-ne în rândul țărilor europene care se pot lăuda cu asta, drept urmare, același număr mare de zile de vacanță.

E interesant că de ani buni problema aceasta a calendarului școlar tot intră în discuții nesfârșite. Nu reușim să-i dăm de capăt. În fiecare an se schimbă, în funcție de sărbători legale sau de punți, în funcție de Paști, de zăpadă, de verde, de… altfel.

Și-n fiecare an este scoasă structura anului școlar în vederea tuturor, așa cum bunica scotea în fiecare vară la sorit pe gard zestrea din cufărul vechi. Și-n fiecare an au loc consultări, în fiecare an își dau unii și alții cu părerea, iar alții și unii se fac că ascultă.

Dacă nu știați s-a anunțat luna aceasta structura anului școlar viitor, după ceva consultări, de care nu s-a prea ținut cont din lipsă de argumente. Drept care vacanța de primăvară va fi între Sărbătorile Pascale ortodoxe și cele catolice, această alegere făcându-se, potrivită doamnei Deca, din dorința de a asigura „egalitate de tratament între concesiuni” și pentru „echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic”.

Are cineva ceva de comentat… de negociat… de dat cu părerea…? Așa…și?…

Dacă mă întrebați pe mine, mie mi s-a cam acrit de atâtea consultări anuale pe tema structurii anului școlar. De atâta adaptabilitate și flexibilitate, de nu mai știu când e școală și când e vacanță. Mă gândesc că n-o fi de la vârstă, ci doar de la dorință de puțină predictibilitate… dorința mea de a avea niște date fixe, bătute zdravăn în cuie, aceleași în fiecare an pentru cursuri și vacanțe, singura excepție fiind aceasta cu Paștele. Și fără punți. Care în loc să facă drumul mai legat și lin, l-au găurit de mi-am sclintit rău de tot ținerea de minte, de nu mai știu când a fost, când este sau când va fi școală și când vacanță…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments