full screen background image

Carla’s Dreams şi Horia Brenciu vor concerta la Suceava

Primăria Suceava va organiza, la sfârșitul acestei săptămâni, manifestări prilejuite de împlinirea a 635 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Vineri vor avea loc un moment comemorativ, alocuțiuni ale autorităților locale și depuneri de coroane la statuia lui PETRU MUȘAT, precum și o înmânare de medalii și diplome aniversare și de merit.

Pe scena amplasată pe Esplanada centrală vor concerta, vineri, de la ora 17, Ansamblul “Ciprian Porumbescu” și invitații săi, sâmbătă, de la ora 19, ALEXANDRA CUZA, IULIANA BEREGOI, CARLA’S DREAMS și HORIA BRENCIU BAND, iar duminică, de la ora 16, Fanfara Primăriei Suceava, Ansamblul “Arcanul” și Trupa “Alter Ego”.

Teritoriul actualului oraș Suceava și împrejurimile sale au fost locuite, așa cum atestă cercetările arheologice, din timpuri străvechi, începând chiar din paleolitic. În secolele al II-lea și al III-lea exista aici o așezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevând și puternice influențe romane.

În epoca migrației și în secolele următoare populația autohtonă a continuat să viețuiască pe aceste meleaguri, iar la sfârșitul secolului al XIV-lea, Suceava este menționată drept capitală a Moldovei.

Cetatea Sucevei (“u gorodea Soceavea”) este menționată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului moldovean Petru al II-lea Mușat (1375-1391), în care este vorba de împrumutul (3.000 de ruble de argint frâncesc) cerut de regele Poloniei, care a oferit drept garanție de restituire a banilor provincia Pocuția.

„Cu mila lui Dumnezeu, lui Vladislav, craiul Poloniei, stăpânitorului al Lituaniei şi al Rusiei şi domnitor altor multor ţări, sinceră închinare de la Petru Voievodul Moldovei. Facem cunoscut înalt Domniei Tale că am dat acestui adevărat pan al Varşoviei trei mii de ruble de argint frâncesc, în acea greutate, cu care am început să dăm de la Luţc şi le-am dat pe toate în Suceava. În această scrisoare sunt trei mii de ruble de argint frâncesc; Pentru aceasta facem această scrisoare pentru trei mii, iar scrisoarea Domniei tale este făcută pentru patru mii la Lăsatul Secului. Rugăm pe Domnia Ta să faceţi altă scrisoare, ca şi aceasta ce o scrieţi, dar nu pentru patru mii ci pentru trei mii, sub pecetea crăiască. Cine ne va aduce zapisul pe trei mii aceluia îi vom da cartea voastră ce e scrisă pentru patru mii. Şi s-a scris cartea, în Cetatea Sucevei, luni, în întâia Săptămână a Postului, sub pecetea noastră în anul naşterii Domnului 1388”.

Citește și:

TURUL CICLIST AL ROMÂNIEI 2023 VA ÎNCEPE LA SUCEAVA

 

comments

comments