full screen background image

Comemorare a Holocaustului, la Rădăuţi

27 ianuarie e o zi specială, în care trebuie să ne amintim că a fi oameni înseamnă a da dovadă de toleranță, respect și acceptare.

27 ianuarie e o zi în care trebuie să ne amintim că rasa, etnia, religia sau orice alte criterii de diferențiere ar trebui să dispară.

Elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, din clasele a X-a E și a XI-a F, coordonați de prof. Maria Epatov, împreună cu elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi, coordonați de prof. Natalia Cosovanu și insp. Daniel Hrenciuc au organizat astăzi o activitate de comemorare a Holocaustului, optând pentru a analiza și a înțelege trecutul prin filtrul literaturii și al filmului.

Elevii de liceu (Iulia Prelipcean, Nicola Bodnariuc, Daria Aga, Laura Curea, Daria Nițu din clasa a X-a E și Nicola Tolocan, Nasti Ungureanu, Teodora Păslaru și Larisa Radu din clasa a XI-a F) au prezentat nouă cărți inspirate de evenimentele din timpul Holocaustului, apoi au ascultat un fragment în proză scris de Loriana Bujdei (a X-a E) și au vizionat filmul „No Jews Allowed”, realizat de Eliza Teleagă, Nasti Ungureanu și Pavel Hrițcan (a XI-a F), distins cu premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Film Video-Art 2022.

“Alese mulțumiri conducerii celor două școli implicate în proiectul „Istoria vie”, precum și profesorilor colaboratori: Nicoleta Mitrofan, Ana-Gabriela Pogorevici, Angela Sehlanec, Loredana Puiu.

Istoria vie suntem noi, cei alcătuiți, deopotrivă, din trecut, prezent și viitor. Dacă ne vom uita trecutul, suntem condamnați să-l repetăm. Activitatea de astăzi este o lecție deschisă către viitor. Un viitor în care toleranța, respectul și acceptarea reprezintă normalitatea.”, au transmis organizatorii manifestării.

comments

comments