full screen background image

PRI: Saddam Hussein, capturat de americani (2003)

Pe repede înapoi (PRI) – 13 decembrie a fost, în mod clar, o zi ghinionistă pentru președintele irakian SADDAM HUSSEIN.

În anul 2003, el era capturat de trupele de elită americane într-o ascunzătoare pe care și-o amenajase în apropierea orașului Tikrit.

În vârstă de 66 de ani atunci, HUSSEIN era căutat cu insistență de armata Statelor Unite, decisă să-l neutralizeze pentru politica dictatorială pe care o desfășura.

HUSSEIN a purtat războaie cu vecinii Iran și Kuweit, inițiind adevărate masacre în rândul populației civile.

Pe plan intern, a derulat, totuși, și programe de dezvoltare, toate pe baza finanțărilor provenite din exploatarea petrolului, precum eradicarea analfabetismului, școlarizare și spitalizare gratuite și reforme agricole.

După invazia Irakului de către o coaliție de țări conduse de Statele Unite, SADDAM HUSSEIN a fost răsturnat de la putere, dar a reușit să se ascundă vreme de 8 luni, până a fost capturat într-o ascunzătoare subterană, în localitatea natală.

El a fost predat unui tribunal irakian, judecat și condamnat la pedeapsa capitală, execuția având loc în decembrie 2006.

După schimbarea regimului politic, foști militari, oameni de securitate și în posturi de conducere legați de regimul său au fost îndepărtați treptat din viața politică și din administrația țării.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/12/09/pri-divortul-intre-charles-si-diana-1992/

comments

comments