Zi de sărbătoare, cea de 6 decembrie. Sărbătoare în calendarul religios, sărbătoare în sufletele copiilor. Pentru că Moș Nicolae a trecut pe la cei mai mulți dintre ei. Fie că a deșărtat sacul cu dulciuri, fie că s-a lăsat dus de prea marea-i bunătate și a rătăcit ceva jucării în ghetuțe, toate sunt motiv de sărbătoare și bucurie.
Dar oare s-au dus vremurile în care Moș Nicolae punea o nuielușă în ghetele mai puțin lustruite? Cam da… cred. Păi nu spun toți specialiștii că e mai bine să educăm prin recompensă? Că pedeapsa nu construiește?… Ei bine se pare că nu toți spun la fel. Sunt specialiști care spun că din ghetuțe, de printre dulciuri și fructe n-ar fi rău să se ivească și o nuielușă. De ce? Pentru că aceasta ar putea fi o formă indirectă, dar fermă pentru a-i arăta copilului că ambele lucruri sunt posibile: şi dragostea şi autoritatea.
Or fi totuși și părinți, cât mai puțini sper, care spun că se pot lăuda cu autoritatea de care au dat dovadă în ajunul zilei Sfântului Nicolae. Că au pus în ghetuțe doar o nuielușă, ca să înțeleagă cel mic cum stă treaba când nu ascultă de părinți. Tocmai acum, de Sfântul Nicolae! Proastă decizie le-aș zice!
Pentru că nu este bine să primească nici doar dulciuri, nici doar nuieluşa. Indiferent de vârsta pe care o are, copilul va înţelege că dacă primeşte doar nuieluşa, nu merită nimic din partea mamei, nici măcar o caramea. Se va simţi vinovat, respins. În gestul de a-i oferi numai nuieluşa va resimţi o atitudine mult prea dură din partea părinţilor. Or, pentru ca simbolul pedepsei să fie mai uşor înţeles de către copil, el trebuie să se îmbine şi cu cealaltă latură – recompensa. Potrivit psihologilor recompensa şi pedeapsa sunt ca o monedă. Există o partea bună, dar aceasta nu poate exista fără partea cealaltă, mai puţin bună. Astfel copilul învaţă şi ce este bine, şi ce este rău.
Moş Nicolae ne poate ajuta să ne educăm copiii cu tact, pentru că sărbătorirea lui îmbină foarte adecvat cele două principii de relaţionare cu copilul: recompensa şi pedeapsa. Dintre toate sărbătorile de peste an, Moş Nicolae ilustrează într-un mod delicat, dar în acelaşi timp ferm, aceste principii.
Iar dacă în timp ce-și savurează dulciurile și trage cu ochiul spre nuielușa din ghetuțe, copilul aude de la părinți legenda celui ce i-a vizitat pe nevăzute, putem spune că ziua aceasta de sărbătoare a trecut cu folos. Folos spre educație.
Așa cum pot fi și dozele noastre zilnice!
prof. Maria Adriana Nichitean