full screen background image

,,Pescarul de vise” – nostalgie în culori

Până la sfârșitul acestei luni,  30 octombrie 2022,  Colecția de Artă a Muzeului Județean găzduiește expoziția intitulată ,,Pescarul de vise” cu lucrări ale artistului de origine armeană Ovidiu Panighianț.
Ovidiu Panighianț este cunoscut pentru ilustrările și caricaturile sale expuse în țară și în străinătate, la Veneția și New York, dar mai ales în cunoscutele reviste de umor din România. Are lucrări în Germania, Norvegia, Canada, Franța, Anglia și S.U.A, și, pentru scurtă vreme, și la Botoșani, la invitatia și cu sprijinul Uniunii Armenilor din România, Filiala Botoșani.

Cine este…”Pescarul de vise?”

Născut la 15 decembrie 1961, în București, Ovidiu Panighianț a urmat Universitatea de Arte București, secția grafică, la clasa profesorilor Mircia Dumitrescu și Dan Ion Erceanu, absolvind studiile în 1997.
În 1994 obține bursa „TEMPUS“ la Bath, în Anglia, la specializarea: calculatoare, video, foto, serigrafie.
Între 1997 – 1998 a fost grafician la Biblioteca Naţională a României, lucrând apoi, în perioada 1999 -2002, ca ilustrator și graphic-designer la revista „Plai cu Boi“ (director Mircea Dinescu) și Art director la revista „Musical Report“.
Între 2003 – 2010 a fost art-director, ilustrator, caricaturist și graphic-designer al revistelor „Aspirina săracului“ şi „Plai cu Boi“.
În perioada 2007 – 2009 a fost și designer de decorațiuni interioare și vitralii la SUPER FABER INDUSTRY.
Din 2009 până în prezent este graphic designer, ilustrator și umorist la site-ul de umor www.timesnewroman.ro.
Începând din 2013 a participat la numeroase expoziții de grup, în țară (București, Iași) și străinătate (Veneția – Salonul de caricatură, 2002 și New York, 2019).
În 2000 are prima ,,personală” la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Tg. Mureș, urmată de altele deschise în București, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, ultima fiind expoziția din 2022, de la Galeria Rotenberg & Uzunov, București.
A participat în tabere de creație la: Lăzarea, Călușeri, Sângeorgiu de Mureș, Sovata și Aiud.
Are lucrări de grafică și pictură în colecția Muzeului Municipal din Tg. Mureș și în colecţii particulare din România, Germania, Norvegia, Canada, Fran]a, Anglia și S.U.A. A realizat numeroase lucrări de grafică publicitară: coperţi de C.D.-uri și casete audio, coperți și ilustrații de carte, reviste, afişe, pliante, cataloage de pictură şi turism, reclame, benzi desenate, animaţie, etc.

Vernisajul la final

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 29 octombrie 2022, începând cu ora 11.
Lucrările artistului vor fi prezentate de către criticul de artă Marius Tița (redactor șef la Radio Romania Internațional).

Vă recomandăm să citiți și:

“Interferențe” – Salonul Național de Arte Vizuale

comments

comments