full screen background image
Memorialul Ipotești

Tabăra de interpretare a textului CreativLit la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 13-16 octombrie 2022, a IV-a ediție a taberei de interpretare a textului CreativLit.

La ateliere vor participa studenți de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din București, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara.

Tabăra de interpretare a textului CreativLit are drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. La ediția din acest an, sunt invitați scriitorii Varujan Vosganian și Emilian Galaicu-Păun, discuțiile fiind moderate de profesorii Daniela Petroșel, Maria Epatov, Mircea A. Diaconu, Adrian Jicu.

Lecturi cu scriitori contemporani

Joi, 13 octombrie, între orele 12.00-14.00 și 15.00-16.00, vor avea loc lecturi și comentarii pe proza lui Varujan Vosganian Legătura de leuștean, din volumul Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (Editura Polirom, 2013), urmate de masa rotundă De la proză la film Varujan Vosganian „Legătura de leuștean”. Discuțiile vor fi moderate de Micea A. Diaconu, Daniela Petroșel și Maria Epatov.

Vineri, 14 octombrie, între orele 10.00 și 12.00, va avea loc atelierul de interpretare a nuvelei Cezara de Mihai Eminescu, moderat de Daniela Petroșel și Varujan Vosganian. În aceeași zi, începând cu ora 14.00, scriitorul Varujan Vosganian va ține o conferință.

Cele două ateliere de sâmbătă, 15 octombrie, coordonate de Adrian Jicu și Mircea A. Diaconu, sunt consacrate poeziei. Între 10.00 și 12.00 se va comenta poemul lui Mihai Eminescu Din Berlin la Potsdam, iar de la ora 14.00 participanții la ateliere sunt invitați la o discuție despre poezia lui Emilian Galaicu-Păun (cea mai recentă apariție editorială a lui Emilian Galaicu-Păun este antologia sanG d’encre. Poeme alese de Al. Cistelecan, Editura Cartier, 2020).

Conferință și lansare de carte

Duminică, 16 octombrie, începând cu ora 10.00, Adrian Jicu va tine conferința Lumea lui Bacovia (moderator: Emilian Galaicu Păun), urmată de lansarea romanului-document Iorgu de Adrian Jicu, apărut la Editura Humanitas în 2022. Lansarea va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Datorită unui parteneriat între Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, participanții la tabăra CreativLit vor putea viziona spectacolul Iona pe data de 15 octombrie.

Atelierele CreativLit se vor desfășura în sala de expoziții temporare Horia Bernea a Memorialului Ipotești.

La edițiile anterioare ale Taberei de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021).

Vă recomandăm să citiți și:

Cupa liceelor la MTB

comments

comments