full screen background image

Activitate în cadrul proiectului Erasmus+, la Școala „Mihai Eminescu” Rădăuți

Lumea vrea să comunice, să interacționeze, să facă schimb de idei și bune practici, iar în aceste vremuri toate acestea se realizează cu cea mai mare viteză. Școala, locul în care formăm viitorul, nu poate ține pasul pe loc și de aceea a devenit un nod social cu valoare formativă uriașă.

În perioada 26-29 septembrie 2022, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți a primit oaspeți în cadrul proiectului Erasmus+ „ Small steps to a big goal – what can I do fotr Earth?”. Elevii însoțiți de profesori au sosit din Polonia, Turcia, Croația și Portugalia, pentru a lua parte la activitățile organizate în cadrul acestei mobilități a proiectului.

„Small steps to a big goal – what can I do for Earth!” este un proiect Erasmus+ cu temă ecologică, care a debutat în septembrie 2020 și se va finaliza la finalul lunii august 2023. Coordonatorul proiectului este școala Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. 1 Pułku Strzelców Konnych, Garwolin, din Polonia, iar parteneri sunt școlile Osnova Škola Josipa Kozarca Slatina, Croația, Kızılisalı İlkokulu Silifke/Mersin, Turcia, Agrupamento de Escolas Santos Simões, Guimarães, Portugalia și bineînțeles Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți, România. Până în acest moment au fost realizate alte două mobilități, în Turcia și Croația.

Prima zi a debutat cu primirea călduroasă a oaspeților și vizitarea școlii. Oaspeții au fost întâmpinați de către copiii noștri cu cântece în limbile țărilor participante, cadouri, zâmbete și dorință de comunicare. Într-un cadru oficial, dar de poveste s-a organizat o paradă a florilor ocrotite în România și apoi au fost prezentate proiectele eco în care școala noastră este partener de mulți ani: Eco Școala, Leaf, Let`s do it Romania!, Eco tic și Ecoterrienii.

Într-un moment de relaxare și de interacțiune între copii, au realizat puzzel-uri pe platforma https://www.jigsawplanet.com, descoperind astfel frumusețile naturale și nu numai ale fiecărei țări. Ultima activitate a zile intitulată „Remember to step lightly on the Earth!” – ”Amintește-ți să calci ușor pe Pământ!” a fost una dedicată reciclării, copiii alături de profesori realizând un mozaic din piese de ceramică reciclată, cu o temă reprezentativă pentru fiecare țară.

A doua zi a debutat cu vizita la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, unde domnul prodecan conferențiar univ. dr. ing. Liviu Nichiforel, domnul prodecan conferențiar univ. dr. ing. Gabriel Duduman, alături de domnul conferențiar univ. dr. ing. Florin Clinovschi, ne-au prezentat specificul faunei și vegetației din zona Bucovinei, activitatea facultății și ne-au fascinat cu activități practice în curtea și laboratoarele facultății. Cetatea Sucevei ne-a primit și ne-a oferit informații prețioase despre valoarea istorică a Județului. Finalul zilei a fost unul de poveste cu o vizită la rezervația de mistreți de la Hardic.

A treia zi a fost dedicată activităților din aer liber: vizită la cascada Bursuc, plantare de puieți, vizită la Mănăstirea Putna și cina festivă în cadrul căreia s-au oferit certificatele de participare la activitate. Cadrul mirific și acordurile muzicale au oferit momentul perfect de socializare între copii, părinți și profesori.

După o dimineață în care elevii au avut un moment de interacțiune și muncă pe echipe, realizând o pagină de ziar în care să disemineze activitățile proiectului, am fost invitații Liceului Tehnologic „ Vasile Gherasim” Marginea, unde domnul director Cornel Nicu Grosariu, doamna director adjunct Cîmpan Carmen și doamnele profesoare Mihaela Damu, Elena Halus și Mariana Carmen Ilică au organizat „Ziua Recoltei” într-un cadru festiv, încărcat de simboluri tradiționale, pe acordurile profunde ale Baladei lui Ciprian Porumbescu interpretată de Taraful Florin Mucea. Finalul zilei și al activităților a fost marcat de apusul soarelui peste Obcina Mare în pasul Ciumârna (Palma).

Impresiile au fost puternice, iar aprecierea oaspeților noștri cu mai multă experiență în organizarea proiectelor Erasmus+, care au considerat că activitățile organizate au atins un nivel înalt de organizare, ne-a bucurat. Noi considerăm că nu am făcut nimic special, ci doar am fost așa cum suntem de obicei. Pentru asta mulțumim echipei de profesori de Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu” Rădăuți, domnului director Sorin Nicolae Coroamă și doamnei director adjunct Sorina Andreea Apetrei. Dar toate acestea nu au fi putut fi realizate decât cu ajutorul oamenilor și instituțiilor care au ales să fie alături de noi.

“Mulțumim pentru parteneriatul voluntar Primăriei Municipiului Rădăuți, Facultății de Silvicultură, Ocolului Silvic Putna, Ocolului Silvic Marginea, Liceului Tehnologic „ Vasile Gherasim” Marginea, Clubului Elevilor Rădăuți, Taraful Florin Mucea, Bistro Enigma, Restaurantului Amnar, Restaurant „La Puiu”, Marius Catering, Arena Catering, Mago Ceram Impex Marginea, Fastfood Spartan, Tiroliana Palma. Totul a fost posibil datorită părinților care au acceptat participarea în proiect a copiilor lor, care s-au implicat activ în tot ceea ce însemnat programul celor patru zile și au găzduit în casele lor copiii din străinătate.”, au transmis reprezentanţii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuți.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/24/elevi-si-profesori-ai-scolii-mihai-eminescu-radauti-in-spania/

comments

comments