full screen background image

PRI: Demisia preşdintelui Nixon (1974)

PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 9 august ne permite o rememorare a unor evenimente petrecute în anul 1974 în Statele Unite.

Este vorba despre demisia președintelui RICHARD NIXON, în urma scandalului denumit generic Watergate, declanșat de ziariști.

Dar ce s-a întâmplat, de fapt, atunci?

Cum a reușit presa să dea jos președintele celui mai puternic stat?

NIXON era pe finalul mandatului și – în pofida dezmorțirii relațiilor cu China și Uniunea Sovietică – avea de gestionat un subiect greu: cel referitor la retragerea trupelor din Vietnam.

 

Pentru a-și menține puterea în politica internă, republicanul NIXON a avizat montarea de microfoane în sediul Partidului Democrat, amplasat în complexul Watergate și a acceptat hărțuirea unor activiști.

Scandalul a răbufnit în presă, în special doi jurnaliști de la “Washington Post” relatând evenimentele cu lux de amănunte.

Acuratețea datelor a nedumerit atunci multă lume, dar astăzi știm că informațiile au fost servite presei de un director din cadrul FBI, care se ocupa de anchetă.

Procesul care a urmat a zdruncinat fotoliul președintelui NIXON, mai ales după ce 48 de oficiali au fost condamnați la închisoare pentru diverse fapte penale.

Confruntat cu demisiile celor apropiați, cu extinderea cercetărilor și cu acuzațiile tot mai numeroase din spațiul public, liderul american a demisionat pe 9 august 1974, locul lui fiind luat de vicepreședintele GERALD FORD.

După numai o lună, acesta i-a acordat lui NIXON grațiere totală, astfel încât urmărirea penală a încetat.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments