Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani a dispus, luni, suspendarea autorizației integrate de mediu, începând cu data de 1 iulie, în cazul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni.
Decizia a fost comunicată oficial atât Consiliului Județean, cât și societății care administrează depozitul de la Stăuceni.
Activitatea va fi sistată în cazul în care, în următoarele 10 zile, cele două părți nu vor dispune măsurile necesare pentru intrarea în legalitate, ori nu vor contesta decizia APM în contenciosul administrativ.
Suspendare solicitată de Garda de Mediu
Pe 6 iunie, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului suspendarea Autorizației Integrate de Mediu emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor Stăuceni. Și asta pentru că operatorul – SC DIASIL SRL din Suceava, nu a realizat toate cele 8 măsuri de conformare dispuse la controalele anterioare.
În noiembrie 2021 societatea a primit o amendă de 140.000 de lei, pentru exploatarea neconformă a stației de epurare ape uzate, precum și pomparea concentratului pe corpul depozitului, existând pericolul deversării în șanțul perimetral și în emisar. În luna aprilie 2022 a mai primit o amendă de 100.000 de lei.
Suspendarea autorizației de mediu a fost solicitată pentru că levigatul de la baza celulei, care pune în pericol stabilitatea depozitului și se infiltrează în pânza freatică și nerevizuirea autorizației de mediu.
CJ, proprietarul depozitului, a alocat banii necesari pentru consolidarea rampei în zona unde a apărut alunecarea. În luna martie, consilierii județeni au mandatat operatorul să achiziționeze o instalație modernă de tratare a levigatului prin procedeul de membrane de tip osmoză inversă, pentru a se evita scurgerile de levigat care să polueze mediul înconjurător.
Investiția va intra în proprietatea județului în 2024
Instalația, în valoare de jumătate de milion de euro, are capacitate de tratare a levigatului de 150 de metri cubi pe zi și la finalul contractului (august 2024) va intra în proprietatea județului Botoșani.
Închiderea depozitului înseamnă imposibilitatea depozitării gunoiului colectat din întregul județ.
Depozitul de gunoi de la Stăuceni a fost construit de Consiliul Județean printr-o finanțare europeană de 47,5 milioane de lei.
S-a organizat o licitație pentru administrarea acestuia, care a fost contestată și în instanță, fiind în cele din urmă declarată câștigătoare SC Diasil Service SRL.
În perioada 2017 – 2022, operatorul a primit nouă amenzi în valoare totală de 850.000 de lei.
Vă recomandăm să citiți și:
Incendiu la depozitul ecologic de deșeuri
AUDIO | Depozitul Ecologic de Deșeuri de la Stăuceni ar putea fi închis