full screen background image
Premiul

Premiul Naţional de Istorie “Nicolae Iorga” a fost decernat unui cercetător botoșănean

Premiul Naţional de Istorie “Nicolae Iorga” a fost decernat, în acest an, muzeografului  Casei Memoriale “Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani, George Lucian Arhip.
Gala de decernare a fost organizată vineri cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la naşterea istoricului și a 20 de ani de la instituirea Premiului.

George Lucian Arhip are 40 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Geografie, specializarea muzeologie, din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, dar şi al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii “Spiru Haret” Bucureşti.
Juriul, condus de istoricul Andrei Pippidi, nepotul lui Iorga, a apreciat cele două volume lansate de George Lucian Arhip în 2020 şi în 2021, “Din colecţia Casei Memoriale Nicolae Iorga Botoşani. Catalogul operelor istoricului (1892- 1940)” şi “Nicolae Iorga – o bibliografie”.

George Lucian Arhip, laureat:

Premiul, în valoare de 6.000 de lei, se acordă în fiecare an de Primăria Botoșani, la propunerea organizatorilor: Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Premiul Naţional „Nicolae Iorga”.

Cosmin Andei, primarul municipiului Botoșani:

Prin aceasta se urmăreşte atât recunoaşterea meritelor unor personalităţi consacrate din domeniul ştiinţelor umaniste care s-au ocupat de-a lungul timpului de elaborarea unor studii ştiinţifice privind viaţa şi opera istoricului Nicolae Iorga, cât şi stimularea interesului tinerilor cercetători pentru aceeaşi tematică.

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani:

Juriul este format din istoricul Andrei Pippidi, nepotul lui N. Iorga și editor al operei bunicului său (președinte), Andrei Timotin, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Ovidiu Cristea, directorul institutului “N. Iorga” din București, Al. Zub și Dennis Deletant, istoric britanici stabilit în SUA, unul dintre cei mai apreciaţi istorici preocupaţi de Europa de Est.

Vă recomandăm să citiți și:

comments

comments