PRI (Pe repede înapoi) – Relațiile ecumenice ale României cu Vaticanul și, în ansamblu, cu Biserica Catolică, cunoșteau o revigorare profundă în ziua de 7 mai a anului 1999.
Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea începea atunci o vizită de 3 zile în țara noastră.
La aeroport, el a fost întâmpinat de președintele EMIL CONSTANTINESCU, de patriarhul Bisericii Ortodoxe TEOCTIST, de mitropolitul greco-catolic LUCIAN MUREȘAN și de mitropolitul romano-catolic IOAN ROBU.
De remarcat că aceasta a fost prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă.
Părerea generală împărtășită atunci a fost că vizita Suveranului Pontif va schimba definitiv relațiile dintre Biserica Catolică și cele ortodoxe, iar dialogul frățesc dintre cele două culte creștine va intra într-o nouă epocă.
Programul vizitei din 1999 nu a inclus, însă, Transilvania – regiune în care trăiau mulți dintre credincioșii pierduți de Biserica Greco-Catolică după anul 1948, când a fost interzisă de comuniști.
În schimb, Papa Ioan Paul al II-lea a participat, la București, la întâlniri și slujbe religioase în cadrul cărora s-a rugat, inclusiv în limba română, pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși.
La finalul vizitei, în drum spre aeroport la bordul papamobilului, aproximativ 1 milion de oameni l-au aclamat pe străzile Capitalei. Iar deschiderea și colaborarea pentru care a militat Suveranul Pontif au devenit tot mai vizibile în anii care au urmat.
Bogdan Diaconiţa