full screen background image

Spectacol la Opera din Iași pentru copiii Ucrainei

Pe 1 iunie, de la ora 18.00, publicul din Capitala Moldovei este invitat la un spectacol oferit de artiștii Operei Naționale Române din Iași, cu sprijinul Universității Naționale „George Enescu” și Ateneul Național din Iași. Este vorba despre un eveniment dedicat copiilor refugiați din Ucraina.

Potrivit organizatorilor, spectacolul este inclus în Campania Umanitară de strângere de fonduri „Voci pentru Pace”, lansat de Fundațía „Bethany”, alături de partenerii săi instituționali și susținut de către Organizația Femeilor de Afaceri – OFA UGIR, UGIR, Asociația Română de Literație, cărora li s-au alăturat companiile AGEO Events, Avisso și Uniunea Ucrainenilor din România.

Proiectul este inițiat de o serie de instituții educaționale și culturale ieșene de prestigiu, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri românesc.

Contextul acestor zile dezvăluie diferite stări și emoții pe care cei mai mulți dintre noi nu le-am trăit niciodată. O realitate cruntă, rece și indiferentă, un război ce distruge în calea sa orice urmă de bunătate, libertate și mai ales, afectează viitorul, atât al unei națiuni întregi, cât și al copiilor nevinovați. Fie că vorbim de prosperitate economică, dezvoltare socială și personală sau de implicații culturale, educația reprezintă un factor cheie care stă la baza acestora. Astfel, refacerea sistemului educațional din Ucraina reprezintă o necesitate pentru popor”, spun organizatorii.

Acces la educație

Prin intermediul campaniei umanitare se urmărește obținerea de resurse care să contribuie la sprijinirea, reconstrucția și redotarea școlilor din Ucraina, cu scopul de a oferi acces la educație copiilor aflați în zona de conflict. De asemenea, copiii refugiați în România pot fi sprijiniți pentru a avea acces la cursuri on-line sau programe de școlarizare adaptate specificului educațional ucrainean. Toate fondurile strânse vor fi redirecționate către Uniunea Ucrainienilor din România, ce vor gestiona achizițiile în acest sens.

Piesa de rezistență a campaniei este reprezentată de Concertul Umanitar din sala mare a ONRI, din 01 iunie, de Ziua Copilului, unde se vor reuni coruri profesioniste și voci devotate acestei cauze. Pe scenă vor urca Corul Operei Naționale Române Iași, dirijat de Manuel Giugula, Corul de copii al municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia, și Orchestra de tineret a Iașului, dirijată de Virgil Popa. Lor li se vor alătura sopranele Beatrice Florea, Denisa Bârzu, Cristina Grigoraș, tenorii Andrei Fermeșanu, Jorge Puerta tenor (invitat special Spania), Florin Guzgă, Ovidiu Manolache și baritonul Dmytro Melnyk. Li se vor alătura Radu Cotoman (vioară) și Cezar Ichim (Facultatea de Teatru). Spectacolul va avea și momente de dans oferite de Diana Gîrlea și Bogdan Aprofirei și de Maya Chelban șiLoredana Iarmoliuc. 

Detalii despre campanie

Campania se derulează în perioada 15 mai – 15 iunie 2022. Fondurile și donațiile sunt strânse în contul Fundației Serviciilor Sociale Bethany și vor fi direcționate către Uniunea Ucrainienilor din România. Aceștia vor sprijini reconstrucția unei școli și vor susține accesul copiilor refugiați în România la cursuri online și programe de școlarizare adaptate specificului educațional ucrainean (echipamente IT, materiale didactice, rechizite).

Donațiile se pot face în două moduri:

  1. Rezervare bilet la concert pe 01 iunie, în cadrul Operei Naționale Române Iași: https://app.eventway.io/e/concert-caritabil-voci-pentru-pace
  2. Donații generale până pe 15 iunie: https://fundatiabethany.galantom.ro/p/VocipentruPace
  3. Pachete pentru persoane juridice de sponsorizare si susținere a campaniei disponibile pe: https://app.eventway.io/e/concert-caritabil-voci-pentru-pace

Vă recomandăm să citiți și:

Federaţia Română de Oină donează pentru refugiații ucraineni

Refugiați ucraineni în România | Cinci femei însărcinate au primit ajutor la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași

comments

comments