Ziua de 12 mai 2022 va rămâne cunoscută ca ziua în care la Iași s-a lansat proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, inițiat de Asociația Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României. După cum spune ambasadorul și istoricul Adrian Cioroianu, „acest drum al încoronării nu putea începe în altă parte”, decât la Iași.
În cadrul conferinței de presă, din Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, a fost prezentat proiectul caravanei care pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită, în peste 25 de localități din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.
Invitații prezenți la conferință, Irina-Margareta Nistor, Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene, Mioara Anton, Daniel Șandru, Alexandru Muraru, alături de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica și celelalte personalități implicate în proiect, au punctat importanța organizării unui astfel de eveniment și nevoia de a cunoaște trecutul nostru.
Andrei Giurgia (Manager proiect): „Prin acest proiect ne amintim de un moment istoric aparte, cu o importanță deosebită. Și sunt convins că fără ajutorul, susținerea și implicarea Iașului în acea perioadă greu încercată pentru țara noastră, nu cred că s-ar fi realizat încoronarea de acum 100 de ani. Putem aminti doar rolul Iașului în perioada 1916-1918, când a fost Capitala de război a României, știm cu toții, Familia Regală s-a refugiat în acea perioadă aici, la Iași. Evenimentele istorice care s-au derulat de-a lungul timpului, până la momentul încoronării, au demonstrat cât de important a fost rolul Iașului. (…) Suntem pe urmele vizitelor Familiei Regale și vom face acest lucru prin film, pentru că cinematografia este un personaj potrivit pentru a înțelege istoria”.
Mihai Chirica (Primarul municipiului Iași): „Proiectul Centenarul Încoronării completează în mod fericit seria de inițiative prin care municipiul Iași își arată recunoștința față de valorile și principiile Casei Regale a României, perpetuate astăzi de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Îmi exprim speranța că acest eveniment ne va îmbogăți cu noi gânduri și nobile sentimente față de istoria Regalității în România”.
Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema): „M-a bucurat foarte tare faptul că putem să prezentăm inclusiv toate filmele făcute de John M. Florescu, adunând toate detaliile despre Familia Regală și care sunt niște filme extrem de intense, văzute pe mai multe continente. Nu țin neapărat să facem diferențe între generații, dar îmi doresc ca toate generațiile să știe despre Familia Regală, încoronare și despre cât de important a fost momentul acesta”.
Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador): „Eu sunt un băiat din Sud. Satul bunicilor mei e la 4 km de Dunăre. Eu venind la Iași urc. Dar urc și în istorie. De câte ori m-am întâlnit cu ieșeni am avut o întâlnire cu istoria. Motivul prezenței aici este legat de un proiect pe care l-am apreciat de la început. Mi-am dorit să particip în ideea că patrimoniul Iașului este atat de mare încât responsabilitatea pe care ieșenii o au mi se pare că este una uriașă. Aici a fost rezistența. Fără acea rezistență nu s-ar fi ajuns la unire, nu s-ar fi ajuns la încoronare”.
Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador): „România anului 1922 era un stat încă tânăr, atât de tânăr încât nu avea tradiția marilor sărbători, aniversări, tradiția încoronării. În 2016 iarăși, se afla, în fața unei premiere: nu avea tradiția centenarelor. (…) De atunci, Iașul a făcut foarte mult. Iașul a știut să sărbătorească Centenarele României”.
Mioara Anton (Istoric, Ambasador): „Felicitări pentru această inițiativă singulară și, mai ales, pentru readucerea în atenția publică a unui eveniment petrecut acum 100 de ani și a cărui simbolistică este strâns legată de construirea statului național unitar. Un astfel de eveniment credem că este cu atât mai important, mai ales pentru că el se adresează generației tinere, iar misiunea noastră, ca ambasadori, este de aduce această generație cât mai aproape de trecutul nostru eroic sau mai puțin eroic. Istoria este cea mai frumoasă poveste, ea trebuie cunoscută, înțeleasă și apreciată”.
Daniel Șandru (Politolog, Ambasador): „Proiectul acesta este un mesaj pentru societate, pentru că este și un exercițiu de pedagogie a memoriei. Un mesaj care mă face să spun că în anul Centenarului Încoronării avem o nesperată șansă. Aceea ca fiind martori ai evenimentelor publice care vor fi organizate, să ne recuperăm memoria, să devenim conștienți că istoria monarhiei române este astăzi departe de a se fi sfârșit și depinde atât de elitele politice, intelectuale, cât și de noi, cetățenii României, să contribuim la readucerea la realitate, cu deplină credință, a virtuții călăuzitoare pe care Casa Regală a instituționalizat-o în trecut și prezent, în spațiul nostru public”.
Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador): „E cu adevărat o bucurie. Nicăieri în țară, din câte știm, nu se mai întâmplă acum acest lucru. O caravană care va trece prin aproape 30 de localități. E important de știut că Centenarul Marii Uniri nu s-a încheiat în 2018, ci continuă chiar și cu Centenarul Încoronării. Rememorarea încoronării este o datorie națională. Încoronarea nu aparține doar Regalității, ci aparține patrimoniului național”
Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” Iași, partener): „Mă bucură faptul că grupul studenților care au pus bazele Asociației Studenților Jurnaliști și a Asociației Artis continuă. E cumplit de greu, mai ales în anii aceștia, să ai anduranța, răbdarea și inspirația de a găsi parteneri. Mă bucură faptul că Iașul are, la vârful deciziilor naționale, un om care a făcut mult pentru cultura Iașului, profesorul Alexandru Muraru”
Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași, partener): „Unul dintre lucrurile bune pe care Iașul le pune la dispoziția întregii Românii. Un lucru pe care îl știm cu toții, dacă nu exista Iașul, nu există nici 1918 și cu atât mai puțin 1922. Ca și atunci, și acum, lucrurile bune se fac prin unire și prin unitate. Ceea ce se întâmplă astăzi aici, plecând de la o idee a colegului meu Andrei Giurgia, cred că nu se va opri doar la anul 1922, pentru că orice lucru care duce numele și emblema Iașului peste tot în țară este un proiect bun și de bun augur, care trebuie susținut”
Iașul, Oraș Regal și Capitală istorică, gazda primelor evenimente
Prima proiecție a caravanei a avut loc la Colegiul Național din Iași, unde elevii și profesorii au vizionat filmul Iași, inima României (1916-1918), regizat de Alina Țiței Ioncioaia. Evenimentul a avut loc în prezența ambasadorilor caravanei, dar și a Inspectorului Școlar Județean Luciana Antoci, care a precizat că „ne întâlnim la Iași, peste tot, cu semne ale istoriei și cu semne ale acestui episod care este evocat în evenimentul de astăzi, pentru că Iașul a fost capitala României și în intervalul în care a fost găzduită aici Familia Regală. Poate nu întâmplător se întâlnește așa interesant și providențial axa istoriei cu axa educației. Clădirea care a găzduit-o pe Regina Maria la Iași, respectiv Palatul Cantacuzino, a devenit între timp Palatul Copiilor. Acolo, se întâlnesc elevii noștri cu istoria și, în mod simbolic, cu pașii Reginei Maria (…) Avem nevoie să reconstituim, în memoria noilor generații, imaginea acestor personalități fascinante, cuceritoare prin autoritate, distincție, prin rolul desăvârșit pe care l-au avut în constituirea statului român modern”.
Evenimentele au continuat la Ateneul Național din Iași, cu Vernisajul expoziției 1922. Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene și lansarea Almanahului Astra Regală 2010-2021.
După lansare, peste 200 de cinefili au fost prezenți la premiera documentarului Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John M. Florescu, difuzat în prezența ambasadorilor proiectului.
Irina-Margareta Nistor a mărturisit publicului că „la propriu și la figurat, pare a fi o încoronare a unor eforturi de o intensitate pe care poate să o aducă doar un astfel de film, un film documentar. Mă bucur foarte tare că avem această istorie regalistă de împărtășit”.
După evenimentele organizate la Iași, Caravana Centenarul Încoronării va ajunge, până la finalul lunii octombrie, în mai multe orașe vizitate de Familia Regală în România Întregită: Bicaz, Putna, Rădăuți, Suceava, Carei, Sighetu Marmației, Oradea, urmate în partea a doua a proiectului de evenimente desfășurate la Brașov, Sinaia, Curtea de Argeș, Sibiu, Deva, Republica Moldova, Cernăuți, Maramureș, Balcic, Constanța, Bistrița Năsăud, Cluj Napoca, Turda, Dej, Jibou, Sălaj, Alba Iulia, Abrud, Blaj și București.
Facebook: Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
Site: incoronare.artis-romania.ro
Vă recomandăm să citiți și:
Centenarul Încoronării ajunge în Neamț și Bucovina
Caravana Centenarul Încoronării debutează la Iași