Singurul care poate ține în viață un om inconștient, care nu respiră, este chiar cel de lângă el. Însă trebuie să știe cum să o facă.
Din acest motiv, Serviciul Județean de Ambulanță din Botoșani a organizat astăzi un curs interactiv de resuscitare cardiopulmonară.
PAS : Privesc – Ascult – Simt
Foarte mulți tineri, în special elevi, au fost interesați de lecțiile gratuite de prim ajutor predate ore întregi la Uvertura Mall.
Au învățat de la angajații și voluntarii Serviciului Județean de Ambulanță ce trebuie să facă pentru a salva un om.
Dr. Eduard Gurău, directorul SJA Botoșani
În concluzie, cunoaşterea manevrelor de prim ajutor crește foarte mult rata de supraviețuire a pacienților aflați în stop cardio respirator.
Primul ajutor este o manevră vitală
În ultimii ani, astfel de acțiuni au fost organizate în școli și grădinițe și de voluntarii Crucii Roșii sau angajații de la UPU SMURD.
Maratonul resuscitării a fost organizat de Serviciul Județean de Ambulanță de Ziua Mondială a Sănătății, sub sloganul “Vino și învață să salvezi o viață”.
Astfel s-a dorit creșterea gradului de conștientizare în rândul populației că acordarea primului ajutor este un act umanitar absolut necesar.
Evident că aceste cunoștinte de intervenție trebuie să fie accesibile tuturor.
Resuscitarea cardio-pulmonară se compune din compresii toracice și respirații artificiale.
Realizarea compresiilor toracice:
– Îngenuncheaţi lângă victimă
– Podul palmei drepte în mijlocul cutiei toracice a victime
– Puneţi podul celeilalte palme deasupra. Încrucişaţi-vă degetele. Aveţi grijă să nu apăsaţi victima pe coaste, partea superioară a stomacului sau partea inferioară a sternului.
– Asiguraţi-vă că umerii dumneavoastră se află chiar deasupra pieptului victimei. Cu mâinile întinse, apăsaţi perpendicular, cam 4–5 cm. Efectuaţi 30 de compresii toracice conform procedurii descrise mai sus, la o frecvenţă de aproximativ 100 de compresii pe minut. Trebuie să efectuaţi 2 compresii la mai puţin de o secundă.
– Aplicaţi 2 respiraţii gură la gură
Tehnica respiraţiei gură la gură
– Aplecaţi capul victimei spre spate si ridicaţi-i bărbia.
– Puneţi o mână pe fruntea victimei. Strângeţi nările victimei între degetul mare şi arătător.
– Cu mâna cealaltă, menţineţi-i bărbia ridicată şi deschideţi-i gura
– Inspiraţi normal, aplecaţi-vă în faţă şi acoperiţi-i gura victimei complet, cu gura dumneavoastră
– Expiraţi uniform aerul în gura victimei şi verificaţi dacă se produce ridicarea cutiei toracice. O respiraţie trebuie să dureze cam o secundă
– Menţineţi capul victimei aplecat şi bărbia ridicată. Ridicaţi-vă capul şi verificaţi dacă pieptul coboară după ce aţi introdus aerul.
Vă recomandăm să citiți și:
Anchetă pentru tentativă de omor la Liceul Flămânzi
Spectacol dedicat lui Ion Caramitru pe scena Teatrului Vasilache