Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei afirmă că au luat act de decizia autorităţilor ca doar localnicii să participe la manifestările religioase. În context, pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a declarat că Mitropolia va continua să se pregătească pentru pelerinii din Iaşi care vor veni în zilele următoare la Catedrala Mitropolitană să se închine la racla cu sfintele moaşte, în timp ce pelerinii din afara Iaşului sunt îndemnaţi la rugăciune. Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor: „Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. Amintim că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare. Cu detalii vine secretarul de stat Raed Arafat: „Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că „sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.
Iași – ȘTIRILE VIVA FM
Home Știri VIVAFM Iași AUDIO | Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după decizia CNSU privind pelerinajul la Sf. Parascheva: „În esența ei, sărbătoarea nu este afectată”
AUDIO | Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după decizia CNSU privind pelerinajul la Sf. Parascheva: „În esența ei, sărbătoarea nu este afectată”
oct. 06, 2020
TAGafectată audio bucovinei CNSU decizia după esenţa este în mitropolia moldovei parascheva pelerinajul privind sărbătoarea
Articolul anteriorO maşină s-a răsturnat la ieșirea din Milișăuți, spre Arbore
Articolul următorBECJ Botoșani: Numărarea voturilor s-a terminat