full screen background image

AUDIO. Angajații HoReCa au prostestat față de restricțiile impuse de Guvern. „Afacerile în HoReCa sunt cu un picior în prăpastie”

Angajaţii din HoReCa au protestat miercuri, 19 august, în intervalul orar 17.00 – 18.00, în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie. Oamenii din HoReCe vor salvarea locurilor de muncă și a afacerilor, care de cinci luni sunt afectate de restricțiile impuse de autorități. Industria cere Guvernului redeschiderea localurilor la interior. În prezent, este permisă, totuşi, servirea la terase, dar pe timpul protestului, nu s-au luat comenzi. De exemplu, la Iași, angajații Grand Hotel Traian au ieșit, în semn de protest, în fața hotelului cu pancarte. „Noi nu putem purta masca și pe ochi”, „Neafectați de COVID, dar nimiciți de stat”, „Lăsați-ne să muncim” – sunt doar câteva dintre mesajele afişate de angajații Grand Hotel Traian. Cu detalii vine Vasile Pușcașu, reprezentat Grand Hotel Traian: „Am organizat un protest pașnic împotriva măsurilor Guvernului de a menține închise restaurantele, protest care, sperăm noi, să ajungă la urechile guvernanților și să încerce, într-un termin cât de repede, să deschidă aceste restaurante care lasă multe familii pe drumuri, familii care au de plătit credite. Efectiv, la ora actuală, se face această restricție fără niciun rezultat. De șase luni de zile avem restaurantele închise și constatăm că numărul de infectați COVID au crescut. Cum ne explicăm? Noi sperăm ca atât Guvernul, cât și autoritățile locale să țină cont ce s-a întâmplat în urma acestor restricții, să facă reduceri la impozite, că nici asta nu mi se pare normal. Atât timp cât este o activitate închisă timp de 3-4 luni, să fie percepute impozite pe teren, pe clădiri și toate celelalte. Lumea este într-o continuă spaimă vizavi de acest COVID. Toate posturile de televiziune, presă transmit mesajul că e în creștere. Oamenii sunt reținuți. Turiști nu vin. Suntem deja izolați atât la nivel național, cât și la nivel european. Afacerile în HoReCa sunt cu un picior în prăpastie deja. Dacă nu se intervine la timp, avem surpriza să vedem cel puțin jumătate de milion de angajați pe străzi”. Criza generată de COVID-19 a dus la o prăbuşire cu 70% a afacerilor din industria de hoteluri şi restaurante, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, a determinat suspendarea activităţii a peste 40% dintre operatori. În iarna acestui an, industria HoReCa număra 40.000 de societăţi comerciale, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro şi circa 400.000 de angajaţi.
Iași – ȘTIRILE VIVA FM

comments

comments