full screen background image

Doza de educaţie – În căutarea timpului

Despre timp am mai vorbit și v-am spus că nu cred în teria conform căreia a început să se comprime. Cred doar că noi suntem cei care-l înghesuim și de aceea suntem mereu grăbiți.

De curând, un prieten mi-a recomandat vizionarea unui filmuleț în spațiul online – “One minute fly”. E drept că nu durează doar un minut, ci patru și un pic. Vi-l recomand la rândul meu, fără a vă oferi mai multe explicații, chiar dacă vă încarc în plus programul. E despre multele lucruri ce trebuie făcute de către fiecare dintre noi. “Trebuie”… un cuvânt pe care mi-ar plăcea să-l scoatem din vocabular, înlocuindu-l cu “e necesar”, pentru binele fiecăruia.

Și pentru că avem atât de multe de făcut, dar suntem și părinți responsabili în același timp, îi antrenăm și pe cei mici din vreme să facă multe. Să aibă ziua plină, pentru ca ajunși la maturitate să nu li se mai pară atât de greu a fi mereu în mișcare, cum ni se pare nouă. Drept urmare, le facem un program cât mai încărcat: zilnic orele de la școală, luni și miercuri inot, marti sah, joi si sambata pian, vineri desen. Păcat că duminica nu sunt deschise locurile în care pot face activități de acest gen. Dar nu-i nimic! Mergem la Mall, la cumpărături și sigur găsim acolo vreo activitate care să-i dezvolte personal. Sau îi ducem la spațiul de joacă. Fac mișcare, se relaxează, socializează în timp ce noi desăvârșim cumpărăturile.

Și, uite așa, săptămâna e plină și pentru cel mic nu doar pentru adulți. Și, când va fi mare, va fi la zi cu antrenamentul, nu mai are motive să se plângă. Părintele l-a învățat din pruncie cum e cu alergatul dintr-o parte în alta, pentru că a fost responsabil.

De teama televizorului și a calculatorului ce ar putea fi folosite în exces de copii, le distragem atenția cu zeci de activități pe săptămână. Uneori fără a ține cont de abilitățile copilului, de zonele în care se simte confortabil, de talentele pe care le are sau nu. Și nici de oboseala pe care aceștia ar putea-o acumula…

E bine să oferim copilului și alte activități decât cele de la școală. E chiar recomandabil, dacă nu o facem doar pentru a-l ține ocupat cât timp noi nu suntem în preajma lui. Activitățile însă e necesar a fi alese în conformitate cu specificul fiecăruia. Să facă ceea ce-i place, ce-l ajută să se dezvolte într-un mod plăcut, ce îl pune în valoare. Și nu ce ne place nouă și care doar ocupă un spațiu în timp.

Și poate n-ar fi rău să-i dăm și timp în care să se odihnească, să se relaxeze alături de prieteni. Și de ce nu, așa cum am mai spus-o, cel mai important măcar o oră pe zi să o petreacă și împreună cu noi, părinții… Dar pentru asta e nevoie să adăugăm pe lunga noastră listă zilnică de activități și… “timp de petrecut cu copilul meu”… În felul acesta, chiar dacă nu vor fi antrenați zilnic, douăsprezece ore pe zi în activități educative, au timp măcar până își iau primul job, să-și încarce bateriile…

comments

comments