Educația înseamnă eforturi din ambele părți: de la educat, dar și din partea celui care educă.
O nouă săptămână, cu o nouă temă, la Viva FM, care ne privește pe fiecare, după cum educația, și din familie și de la școală, prin procesul didactic, își arată consecințele în grupul social.
Începând cu 28 octombire, vă propunem o nouă serie de întâlniri cu specialiști care, fără a exclude educația și procesul menționat, au găsit căi alternative, au înțeles că originalitatea și creativitatea, empatia și toleranța, reprezintă destinații fundamentale în viața celor educați, indiferent de vârstă.
Astăzi am stat de vorbă cu prof. Izabel Vintilă, inspector de specialitate pentru Limba și Literatura Română.
Educația poate fi considerată unul dintre procesele-cheie ale societății, dat fiind că are impact asupra vieții cetățenilor, asupra coerenței sociale a societăților naționale, precum și asupra performanțelor economice ale Europei în ansamblu. Având în vedere rolul esențial pe care îl joacă educația, așteptările sunt pe măsură: să îmbunătățească rezultatele școlare, să soluționeze problematica migrației și segregării, să reducă abandonul școlar, să genereze continuitate în parcursul educațional al elevilor.
Responsabilitatea pentru aceste așteptări politice și societale cade, în ultimă instanță, pe umerii profesorilor, ei fiind cei care trebuie să integreze aceste obiective în activitatea lor curentă.
Ascultați interviul integral din cadrul emisiunii ”Dimineți Animate”, mai jos.