full screen background image

20 septembrie – Timp în cifre

Pentru că săptămâna de lucru e pe final, mă gândeam să vorbim nițel despre timp liber. Și asta pentru că am citit într-un articol despre o statistică recentă, ce mi-a părut interesantă. Potrivit acesteia, românii trăiesc în medie 75 de ani. Mult, puțin… nu știu ce să zic, dar cu siguranță suficient pentru învățat multe, de la oamenii cu care ne înconjurăm sau din evenimentele pe care le trăim.

Ducându-ne apoi la zilele de obicei libere, adică din weekenduri, 52 la număr în fiecare an, se ajunge la 104 zile de final de săptămână, în care putem alege modul în care le petrecem. Drept să vă spun, e prima dată când fac acest calcul și zilele libere de serviciu, pentru cei mai mulți dintre noi, dintr-un an, mi s-au părut foarte multe.

Cu toate acestea, timpul tot nu ne ajunge. E insuficient, indiferent dacă e să vorbim despre odihnă, despre relaxare în familie, cu prietenii sau de unul singur. Și cred că toată lumea este în acord cu mine când fac această afirmație. Cel puțin, la ultima întâlnire cu grupul meu de prieteni, nimeni nu s-a lăudat că timpul i-ar prisosi.

De apreciat mai ales că prietenii mei, toți părinți, nu se plângeau că nu petrec suficient timp odihnindu-se, ci că nu reușesc să petreacă suficient timp cu adolescenții familiei. Și au conștientizat acest lucru când copiii s-au întors de la școală și au povestit cum că doamna dirigintă i-a întrebat cât din timpul liber îl petrec împreună cu părinții, într-o zi. Media a depășit puțin o jumătate de oră. Sinceritatea răspunsurilor copiilor nu a picat bine celor mari, dar și-au asumat vina.

Și dacă toți am identificat problema, să pornim în căutare de soluții. Deci, dacă nici zilele de weekend nu cresc media orelor petrecute împreună, părinte-copil, atunci cu ce se ocupă românii în timpul liber? Se pare că cel mai mult timp îl petrec în fața televizorului, care ocupă în medie 2,21 ore dintr-o zi. Cu cititul nu suntem prieteni prea buni, pentru că se citește în medie 13 minute pe zi. Teatrul și cinematograful sunt locații de petrecere a timpului liber o dată pe lună pentru 5,8% dintre români. Poate că biletele de intrare sunt prea scumpe pentru unii. Dar cum în parc, unde nu se rup bilete, își petrec timp doar 18,5% dintre români, tind să cred că nu banii sunt o problemă.

Deci, în timpul liber, nu ne dăm ghes nici cu cititul, nici cu plimbările prin parc, nici cu vizionarea unui film la cinema sau a unei piese de teatru, așa cum, se pare că nici sportul nu este o opțiune pentru mulți. Și bineînțeles, nici cu petrecerea timpului cu copiii familiei. Și-atunci unde oare se scurge acest timp? Cu siguranță statistica amintită are multe goluri: lipsea timpul petrecut de români vorbind la telefon sau timpul petrecut pe Facebook…

Cred că mai puteti adăuga și dumneavoastră câteva activități ce vă ocupă timpul liber, neenumerate în statistică Și după ce credeți că ați reușit să completați lista de activități din timpul liber, recitiți-o și vedeți câte dintre ele sunt cu adevărat valoroase. Câte vă ajută cu adevărat să vă încărcați bateriile, câte dintre ele merită să rămână pe listă. Și poate eliminând câteva dintre ele, aveți șanse să dați un rost mai mare celor 104 zile de weekend dintr-un an sau oricărui timp pe care nu-l petreceți muncind.

Poate fi de ajutor și doza zilnică de educație.

comments

comments