full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Luna august debutează cu oferte interesante centralizate de Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din Regiunea de Nord-Est.

Începem cu un stat nordic care își păstrează poziția de top în domeniu – Suedia oferă șanse pentru asistenți vânzare în magazin, tehnicieni energeticieni, asamblori de echipamente, directori de vânzări și marketing, terapeuți, instalatori și asistente medicale.

Țara lalelelor, Olanda, își confirmă renumele nu numai în grădinărit și horticultură, ci și în domeniile de sănătate, cu oferte pentru surori medicale, laborante și medici generaliști.

Incursiunea noastră pe continent nu putea ocoli Germania, cu ale ei variante pentru specialiști și consultanți IT, șefi de birou, recepționeri, zidari, bucătari, electricieni, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion și măcelari.

Românii au de mult timp o atracție aparte pentru piața joburilor din Italia, iar trendul pare că se menține, cele mai căutate îndeletniciri fiind îngrijitori la domiciliu, muncitori necalificați, recepționeri hotel și chelneri.

La fel de ofertantă este economia Belgiei, ce propune oferte pentru proiectanți și analiști de sisteme, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății, vânzători la tarabe și în piețe, asistenți medicali și menajere.

Încheiem cu un stat care și-a regăsit cadența după criza care l-a încercat în ultimii ani – Portugalia iese pe piața muncii cu propuneri interesante pentru specialiști în contabilitate, coafori, chelneri, șoferi de autocamioane și funcționari de evidență a stocurilor.

Deocamdată atât, dar dacă doriți amănunte, le puteți afla la Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza