full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Continuăm să vă prezentăm astăzi ofertele centralizate de Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din Regiunea de Nord-Est.

Începem, așa cum este și normal, cu liderul incontestabil Germania, care are pregătite posturi pentru specialiști și consultanți IT, șefi de birou, recepționeri, zidari, grădinari, bucătari, electricieni, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion și măcelari.

Clasamentul european este atacat puternic de Spania, o țară cu o posibilități variate, chiar dacă majoritatea pentru personal necalificat. În rest, sunt vacante locuri pentru profesori de limbi străine, pescari, muncitori constructori, bucătari, proiectanți și șoferi de autobuze și tramvaie.

Ne mutăm mai în centrul continentului, în Austria, pentru a vă atrage atenția asupra joburilor pentru operatori mașini agricole și forestiere, funcționari cu atribuții la birou, tehnicieni în domeniile fizicii și chimiei, dulgheri, tâmplari și zugravi.

Chiar dacă nu rivalizează la acest capitol cu puterile occidentale, Slovacia poate deveni interesantă în cazul celor care vor să se angajeze ca șoferi de autocamioane, mineri, chelneri, asistenți de vânzare, surori medicale și laborante.

Agenții economici din Franța își păstrează posibilitățile de angajare peste medie, dovadă stând cererile de personal pregătit pentru lucrători polivalenți în hoteluri, operatori mașini de ambalat, funcționari în transporturi,  operatori macarale, contabili, proiectanți, bucătari, mecanici și tinichigii auto.

O pată de culoare pe harta Europei este reprezentată de Islanda, insula nordică fiind interesată de atragerea muncitorilor în construcții, ofițerilor de credite, brutarilor, cofetarilor și lucrătorilor pe ambulanță.

Rubrica noastră ar fi fost mai săracă dacă nu ar fi amintit de piața muncii din Belgia, cu ale ei oferte pentru proiectanți și analiști de sisteme, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății și vânzători la tarabe.

Iar Olanda rămâne, orice s-ar spune, o variantă valabilă pentru cei care doresc să-și schimbe locul de muncă, datorită variantelor pentru bucătari, zugravi, chelneri, tâmplari, instructori fitness, recepționeri și ingineri constructori.

Deocamdată atât, dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la Birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments