Un număr de 25 de localităţi din 11 judeţe – Argeş, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Mureş, Suceava, Teleorman şi Vâlcea -, dar şi municipiul Bucureşti au fost afectate de ploile abundente şi vântul puternic din cursul zilei de luni şi din timpul nopţii, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, pompierii din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei din 25 de locuinţe, 43 de curţi şi anexe, 11 subsoluri şi beciuri, un obiectiv social, precum şi pentru degajarea a 21 de copaci şi un stâlp de electricitate care au avariat 17 autoturisme. De asemenea, un acoperiş a fost dislocat de vânt.
În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil sau a aluviunilor pe patru drumuri naţionale: DN 13B – Harghita, DN 12 – Harghita, DN 1D – Prahova, DN 1B – Prahova şi trei drumuri judeţene: DJ 153D – Harghita, DJ 102F – Prahova şi DJ 100C – Prahova.
Din cauza vântului care a desprins crengile unui copac, trei persoane din municipiul Bucureşti au primit asistenţă medicală şi au fost transportate la spital; ele nu prezentau leziuni grave, precizează sursa citată.
O situaţie deosebită a avut loc în localitatea Suseni din judeţul Harghita unde, din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureş, au fost inundate mai multe curţi şi grădini. Având în vedere nivelul apei din curtea gospodăriei, patru persoane – un copil şi trei adulţi – au fost evacuate preventiv la rude până la retragerea apei.
“În acest moment se acţionează în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita pentru evacuarea apei din locuinţe, curţi, beciuri, grădini şi pentru degajarea aluviunilor de pe carosabil. În contextul valabilităţii avertizărilor de inundaţii pentru mai multe cursuri de apă din ţară, atragem atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, recomandăm cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni în cel mai scurt timp în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. Evoluţia fenomenelor meteo periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă”, se arată în comunicatul citat. AGERPRES