Pe 15 mai se marchează Ziua Internațională a Familiei. Familia, despre care am învățat de la școală și continuăm să învățăm că este “celula de bază a societății”. Dacă mă duc la definiția din biologie a celulei, aflu că este unitatea funcțională a tuturor organismelor vii cunoscute, fiind formată în mare din nucleu și peretele celular. Drept urmare, familia este cea care face ca societatea să funcționeze. Iar dacă familiile nu funcționează, și societatea șchioapătă nițel. Iar nucleul oricărei familii, cred eu, sunt copiii, părinții fiind cei care îi protejează, fiindu-le adăpost.
Și dacă este puțin mai greu să analizezi detaliat familiile de astăzi, să-ți faci o idee de ansamblu asupra societății, pare mai simplu. Societatea de astăzi comunică parcă mult mai puțin direct și mai mult în spațiul online. Din lipsă de timp zice-se și din cauza dilatării distanțelor. În familiile de astăzi, părinții află despre prietenii copiilor de pe Instagram, despre frustările sau bucuriile lor din postările pe care aceștia le fac pe Faceeboock. Cam greu de protejat nucleul…
Societatea de astăzi și-a deschis granițele. Iar familiile de astăzi călătoresc foarte mult, departe. De cele mai multe ori, în căutarea unui loc de muncă care să le aducă banii despre care spun că sunt insuficienți acasă. Cam greu să protejezi nucleul de la distanță…
Societatea de astăzi renunță cu ușurință la vechile valori, acceptându-le pe cele noi, fără prea multă analiză. Familiile de astăzi ajung mai rar la biserică, intră și mai rar într-o bibliotecă sau muzeu, dau prea puțin credit educației din școală și petrec foarte puțin timp împreună. Greu să hrănești corespunzător nucleul…
Societatea de astăzi e dependentă de gadget-uri. Părinții cred că n-ar putea să respire liniștiți, dacă nu le-ar pune în mână tableta copiilor spre petrecerea timpului liber, dacă nu le-ar da telefoane performante ca să-i poată monitoriza prin mesaje sau apeluri, mai puțin prin prezența efectivă lângă ei. Iar toată acesată tehnologie, de fapt, scade interacțiunea cu nucleul…
Latinescul “cellula” înseamnă “cameră mică”. Celula de bază a societății de astăzi, familia, nu mai e chiar spațiul acela intim pe care ți-l oferă o cameră mică, prietenoasă, familiară. A devenit mai degrabă o aulă largă, în care primim prea mulți, în care avem loc să ne depărtăm prea mult unii de ceilalți, în care distanța face să nu ne mai auzim prea bine… și parcă e mai frig.
Cu toate neajunsurile, încă e de bază familia. Pentru societate și mai mult pentru individ.