Școala Gimnazială Milișăuți a organizat prima ediție a Zilei Școlii, vineri, 5 aprilie 2019.
Ziua Școlii, o sărbătoare pentru întreaga comunitate, a adus pe scenă invitați speciali de toate vârstele, elevi talentați, profesori dedicați și părinți interesați de tot ceea ce se întâmplă în școală.
Scopul proiectului a fost de a marca Ziua Școlii Gimnaziale Milișăuți prin implicarea întregii comunități în activitățile și manifestările desfășurate în unitatea de învățământ, promovând educația și valorile ei, prin asigurarea dezvoltării depline a potențialului, talentelor și intereselor specifice prin activități de învățare organizate individual, în grupuri mici sau echipe ale clasei.
La acest proiect au lucrat în echipă atât profesori, cât și învățători: Țical Dorina, Rusu Adela, Stafie Ovidiu, Patraucean Delia, directorul școlii Onufriciuc Dănuț și coordonatorul pentru proiecte și programe educative, Marciuc Adriana.
Un partener de nădejde a fost Asociația Părinților, care a făcut posibilă invitarea și premierea cadrelor didactice aflate la pensie. De asemenea, Casa de Cultură a orașului Milișăuți a găzduit evenimentul și, cu ajutorul Consiliului Local și al Primăriei, s-au dăruit medalii copiiilor participanți la Concursul Trofeul Isteților și trofeul, școlii câștigătoare. Premergător Zilei Școlii, echipa de proiect a lucrat la pliante, afișul evenimentului și diplome personalizate.
În prima parte a zilei, directorul a deschis activitatea prin prezentarea Școlii Gimnaziale Milișăuți – O școală de valori. Spectatorii au putut urmări discursul domnului dorector însoțit de o prezentare proiectată la ecran, unde acesta a ilustrat, prin câteva slide-uri, scopul proiectului, istoricul școlii, oferta educațională, calificarea și pregatirea cadrelor didactice, rezultatele elevilor, parteneriatele în derulare, dotarea sălilor de clasă.
A urmat apoi cuvântul părinților. Vițega Cătălina, reprezentant în Asociația Părinților, a adresat mulțumiri cadrelor didactice și și-a exprimat bucuria întâlnirii cu dascălii de odinioară. Pe scenă au urcat și reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor: Puha Giulia (vicepreședinte) și Marciuc Denisa (președinte). Cuvintele lor au emoționat, întrucât acestea au exprimat admirația pe care o au pentru profesorii lor, mândria pe care o simt pentru faptul că fac parte din această familie a Școlii Milișăuți. Interesant a fost că elevii empatizează cu profesorii lor și că înțeleg că uneori sunt ,,obosiți din cauza zecilor de dosare”, dar apreciază că niciodată nu lasă lucrurile exterioare să modifice calitatea actului didactic. Ei consideră că școala este binecuvântată de Dumnezeu, tocmai pentru că oamenii buni din ea, profesori foarte implicați, construiesc acel spirit despre care vorbește Regele Ferdinand: “Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.
Fiind un moment oportun, s-a realizat diseminarea celor mai importante proiecte educaționale ale școlii din domeniul nonformal, desfășurate în ultimii trei ani, în cadrul Proiectelor de succes fiind premiate proiecte din diferite domenii: Prietenii naturii, Atelierele visurilor împlinite, Cărțile și lumea culorilor, Ziua Europei – Paradă multiculturală, Cercul de handbal, Eco-Grădinița, Dăruind, vei dobândi. Coordonatorii proiectelor au prezentat rezultatele activităților în imagini și cuvinte.
Directorul şcolii a invitat pe rând cadrele didactice pensionare ce au onorat cu prezența, acordându-le diplome de merit pentru întreaga activitate desfășurată la Școala Milișăuți. Asociația de părinți a oferit frumoase aranjamente florale pentru acești dascăli de odinioară. Bucuria a venit odată cu răspunsul invitaților, uneori plin de glume savuroase, alteori emoționant. Aceștia au luat cuvântul exprimându-și dorul de școală, împărtășind idei despre viața la pensie. Momentul încărcat de nostalgia vremurilor trecute a fost cu atât mai intens, cu cât în sală se regăseau trei generații: elevii de astăzi, profesorii prezentului – elevii trecutului, profesorii de odinioară – mentori pentru multe cadre didactice de azi.
Prezentat de cele două eleve de la Consiliului Școlar al Elevilor, s-a desfășurat apoi un program artistic oferit tuturor dascălilor. Au răsunat cântece despre școală, despre doamna învățătoare sau despre frumusețea primăverii. Copiii au încântat publicul și prin cântece la diferite instrumente. Au fost coordonați de doamnele învățătoare Mititel Elena, Poleac Rodica, Cărare Daniela, Semeniuc Viorina, Rusu Adela și prof. Herghelegiu Cătălina și Brechler Liliana. Au intrat în diferite roluri, de la profesor și elevi, până la Făt Frumos, elevi din clasa a IV-a, coordonați de înv. Țical Dorina și elevi de la Trupa de teatru Thalia (gimnaziu), îndrumați de prof. Mariuțac Mariana. Pregătit de mama sa și de driginta Popescu Alina, un elev de clasa a V-a, Peslar Gabriel, a recitat “Luceafărul” de Mihai Eminescu, o premieră în orașul Milișăuți. O demonstrație inedită de îndemânare au realizat-o șase elevi din clasa a VII-a A și un elev de la clasa a VIII-a B, îndrumați de prof. Semeniuc Liliana, care au ilustrat simboluri, în timp record, cu Cubul Rubik.
În partea a doua a zilei s-a desfășurat un concurs teoretic și artistic, denumit ,,Trofeul Isteților”, preluând astfel ideea competiției desfășurate în anii ’70, o idee propusă de Peslar Brîndușa, referent cultural, și pusă în practică de coordonatoarea proiectului alături de o comisie de evaluare alcătuită din profesori de diferite specialități: Patraucean Delia, Dumitrașcă Liliana, Tănasă Ștefania, Donisan Dana, Herghelegiu Cătălina și Brechler Liliana. Au participat cu câte două echipaje (nivel I – clasele a V-a și a VI-a; nivel II – clasele a VII-a și a VIII-a): Școala Gimnazială Iaslovăț nr. 2, Școala Gimnazială Dr. Simion și Metzia Hij Volovăț și Școala Gimnazială Milișăuți, sub îndrumarea dir. Cotoară Luminița, a prof. Antonache Lucian, respectiv a dir. Onufriciuc Dănuț Florin. Proba teoretică s-a desfășurat prin intermediul unor itemi cu alegere multiplă, elevii având la dispoziție 2 minute pentru a stabili, în echipă, răspunsurile. După ce cartonașele erau verificate, pe ecran se proiectau întrebările cu răspunsurile bifate, astfel încât publicul să poată fi alături de participanți. La proba artistică, fiecare școală și-a pregătit un moment din diferite domenii, cei de la Iaslovăț au prezentat o piesă de teatru și au cântat, cel de la Milișăuți, în costume populare, au adus pe scenă dansuri populare sub îndrumarea doamnei Peslari Brîndușa și a instructoarei Hreniuc Mihaela, iar doi elevi de la Volovăț au cântat două cântece populare și un cântec la trompeta. Fiindcă talentul elevilor a fost apreciat, iar pregătirea lor a fost impecabilă, toate echipajele au primit punctaj maxim la această probă. La o diferență de doar 5 puncte de Școala Iaslovăț, s-au clasat pe prima poziție elevii din Milișăuți, astfel încât aceștia au luat trofeul. Câștigul cel mai mare pentru copii nu a fost însă trofeul, ci faptul că și-au făcut noi prieteni de la alte școli cu care își doresc să mai colaboreze și în viitor.
“Totodată, Ziua Școlii este un mare câștig pentru întegul nostru colectiv și sigur va rămâne o zi memorabilă! Pentru ajutorul necondiționat, mulțumim Asociației de Părinți de la Școala Gimnazială Milișăuți și tuturor partenerilor noștri! Cu siguranță că întâlnirea a fost una cu adevărat valoroasă prin faptul că s-a realizat un dialog autentic între cadrele didactice – elevi – părinți – comunitate. În plus, s-au atins obiective ca: promovarea exemplelor de bună practică ale proiectelor și activităților educative la nivelul comunității locale; încurajarea schimbului de experiențe educaționale relevante pentru activitatea educativă în cadrul formal, informal și nonformal și nu în ultimul rând, cultivarea respectului și atașamentului față de ethosul școlii”, a transmis Adriana Marciuc, coordonator pentru proiecte şi programe educative la Şcoala Gimnazială Milişăuţi.