PNL şi USR solicită ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, în moţiunea simplă “Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”, să renunţe la modificările legislative “nocive”, să sprijine iniţiativa de desfiinţare a Secţiei speciale de investigare a magistraţilor şi să respecte recomandările instituţiilor internaţionale, iar în caz contrar să demisioneze de urgenţă din funcţie.
PNL şi USR depun miercuri la Senat moţiunea simplă intitulată “Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”.
“Semnatarii prezentei moţiuni simple, apelând la responsabilitatea dumneavoastră faţă de Parlamentul României, dar şi la probitatea care cu siguranţă nu vă lipseşte, vă solicită: să renunţaţi la modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedaţi la armonizarea acestora cu deciziile CCR; să renunţaţi la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României; să sprijiniţi iniţiativa noastră legislativă de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, pentru a ne ralia nevoilor actuale ale justiţiei din România, dar şi obligaţiilor internaţionale cu privire la care statul român s-a angajat; să încetaţi să mai consideraţi recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice. Nu ignoraţi ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că aşa a fost angajamentul pe care vi l-aţi luat faţă de structura centrală a PSD; (…) să renunţaţi la logica păcătoasă de a pune egal între România şi PSD-ALDE; să nu vă transformaţi în ‘avocatul diavolului’ susţinând, completând şi pledând abuzurile puterii în domeniul legilor Justiţiei, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei”, se arată în moţiunea simplă.
Iniţiatorii moţiunii îi transmit ministrului Justiţiei că, dacă nu poate îndeplini aceste solicitări, trebuie să demisioneze de urgenţă.
“Dacă vă depăşesc aceste solicitări, dacă este dificil pentru dumneavoastră să interpretaţi şi să puneţi în practică principii fundamentale precum raţiune, dreptate, corectitudine, profesionalism, atunci, domnule ministru, timpul dumneavoastră în fruntea Ministerului Justiţiei a expirat. Şi singura variantă care vă rămâne pentru a nu arunca în derizoriu ceea ce aţi realizat până la data de 23 februarie 2017, când aţi devenit pentru prima dată ministru, este demisia de urgenţă. Nu mai aşteptaţi să fiţi demis în urma acestei moţiuni! Este un capăt de drum pe care nu vi-l dorim, dar pe care l-aţi cerut cu insistenţă prin răul făcut sistemului judiciar din România în ultimii doi ani. Nu vă dorim să se adeverească şi pentru domnia voastră zicala ‘fiecare pasăre pe limba ei piere'”, susţin semnatarii moţiunii.
PNL şi USR consideră că ministrul Justiţiei a creat haos în domeniu.
“Domnule ministru Tudorel Toader, se împlinesc trei decenii de la căderea regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu. Nici acum, rănile acelor evenimente nu s-au închis. S-a murit pentru libertatea de exprimare, pentru democraţie, pentru stat de drept, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor omului. Şi nimeni nu-şi mai doreşte să aibă de-a face cu metehnele acelor vremuri, cu atât mai mult la nivel de Guvern. România merită mai mult! S-au împlinit doi ani de când deţineţi portofoliul de la Justiţie. Normal ar fi fost ca, de fiecare dată când vă puneţi semnătura pe un act oficial sau pe un proiect de lege, să luaţi în considerare că astăzi nu aţi putea decide soarta Justiţiei dacă românii nu s-ar fi ridicat împotriva nedreptăţilor de atunci. Acţiunile dumneavoastră spun însă contrariul. Haosul creat în domeniul Justiţiei, ignorarea oricăror sfaturi de la profesioniştii Dreptului şi a glasului opiniei publice, neacreditarea jurnaliştilor, discursul dublu pe care îl folosiţi în faţa instituţiilor din România şi a celor europene sunt erori grave, impardonabile pentru orice demnitar!”, se precizează în moţiunea simplă.
PNL şi USR susţin că persistenţa ministrului Toader în greşeală este “diabolică” şi îi cer să înceteze de urgenţă imixtiunea în înfăptuirea justiţiei.
“Menţionăm că sloganul de guvernare propus de către PSD-ALDE a fost ‘Justiţie în slujba cetăţeanului’, iar dumneavoastră, domnule ministru, v-aţi raliat la aceasta în teorie. V-aţi asumat multe atunci şi am vrut să credem că, după experienţa cu Florin Iordache la Justiţie, cunoscut ca ministrul ‘Altă întrebare?’, şi după scandalul Ordonanţei 13, România a depăşit la capitolul Justiţie tot ce poate fi mai rău, mai viciat, mai contraproductiv. Se pare că ne-am înşelat. Aţi promis şi doar atât. Până acum nu aţi făcut decât să denaturaţi Justiţia, să o faceţi să îşi piardă sensul atribuit acesteia prin chiar Legea fundamentală a României”, spun semnatarii moţiunii simple.
Aceştia atrag atenţia asupra legii privind recursul compensatoriu, arătând că ministrul este vinovat, alături de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnaţi, dintre care au recidivat deja peste 600.
“Domnule ministru al Justiţiei, având în vedere aceste încălcări flagrante ale Constituţiei României de către dumneavoastră, suntem siguri că, dacă nu ne-am afla în perioada imediat anterioară campaniei electorale, PSD-ALDE ar trece de urgenţă la demersurile pentru demiterea dumneavoastră din funcţia de ministru. Inclusiv aceştia şi-au dat seama că i-aţi păcălit, dar sunt între ciocan şi nicovală şi nu-şi permit în acest moment dezicerea de un ministru pe care l-au susţinut în trei rânduri. Reprezentanţii puterii ştiu că nu ar fi o măsură ce ar face bine campaniei electorale, iar dumneavoastră profitaţi din plin de acest context”, afirmă iniţiatorii demersului îndreptat împotriva ministrului Justiţiei.
PNL şi USR consideră că tensiunile apărute în sistemul judiciar ar fi ameliorate doar prin demiterea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru.
Aceştia menţionează că pe 19 iunie Comisia de la Veneţia va emite un punct de vedere cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei prin OUG nr. 7/2019 şi îi cer ministrului Justiţiei să-şi ia angajamentul că va respecta punctul de vedere al acestei instituţii.
Semnatarii moţiunii critică şi atitudinea ministrului faţă de raportul MCV. “Întruchipaţi apărătorul infractorilor”, mai spun aceştia.
PNL şi USR îi mai solicită lui Tudorel Toader să-şi asume nemulţumirile grefierilor care au protestat în Piaţa Victoriei.
“Faptele dumneavoastră vă acuză, domnule ministru, nu PNL. Nu mai devreme de săptămâna trecută, aţi reprogramat interviul candidaţilor din partea României pentru Parchetul European, stabilit iniţial pe 22 martie, fără ca măcar să precizaţi o dată ulterioară”, mai arată semnatarii moţiunii.
Aceştia îi cer ministrului o explicaţie şi cu privire la lipsa raportului anual ANABI pe 2018.
“Aţi dezamăgit, domnule ministru! În special pe cei cărora le arătaţi cândva, din postura de practician al dreptului şi de profesor universitar, cât de nobilă este profesia de jurist. Vom susţine un referendum pe Justiţie, pentru că este unica modalitate de a înţelege şi dumneavoastră că aţi greşit, şi nu puţin, şi că victimele acţiunilor şi deciziilor domniei voastre nu sunt cei pe care PSD îi semnalează ca fiind inamicii săi, ci românii şi justiţia din România”, se mai arată în moţiunea simplă. AGERPRES