full screen background image

Măsuri de prevenire a incendiilor cauzate de arderea vegetaţiei uscate

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație, provocate intenționat sau din greșeală, precum și accidentele de circulație având drept cauză scăderea vizibilității pe căile de comunicație cauzate de fumul degajat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” Suceava atrage atenția asupra faptului că arderea vegetației uscate este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli și dăunători specifici.

“Această operațiune se poate executa numai cu acordul autorității de mediu competente și după informarea serviciilor pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis, cu obținerea permisului de lucru cu foc, de la autoritatea locală”. a precizat Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Rădăuți, Primarul Nistor Tătar.

Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejați viața și bunurile materiale!

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone în care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și a materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetățenii sunt obligați:
– să mențină focul în perimetrul aprobat și asigurat;
– să supravegheze permanent zona în care se efectuează arderea resturilor vegetale;
– să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenție;
– să anunțe imediat SVSU al localității, primăria și pompierii militari, în situația în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Primarii sunt obligați să aducă la cunoștință cetățenilor prevederile generale și specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza