Pe 20 martie se marchează, la nivel internațional, Ziua Fericirii. Mă gândeam că, deși fericirea este până la urmă scopul existenței fiecăruia, deci o preocupare universală, e greu să vorbim despre ea, să o cuantificăm, să găsim soluții pentru creșterea indicatorilor ei la nivel individual sau la nivel de națiune. Și asta pentru că fericirea e aproape ca și adevărul: fericirea unora poate însemna nefericirea altora, soluțiile care funcționează pentru unii minunat, pot fi capcane pentru alții. Deși s-au scris multe rânduri și s-au dat multe rețete pentru găsirea fericirii, nu cred că cineva a găsit-o… ca la carte. Și mai cred că s-ar putea ca drumul în căutarea ei să-i fie de fapt adevărata sursă.
S-au făcut nenumărate sondaje legat de nivelul fericirii și ceea ce îi face fericiți pe oameni. Unul mai recent, privitor la români, relevă că 30% dintre ei sunt fericiți, iar 20% se consideră nefericiți. Cei mai mulți “fericiți” trăiesc la oraș. La cât de multe fețe lungi și gri văd zilnic, n-aș fi zis că “fericiții” sunt mai numeroși pe la noi decât nefericiții…
Mai sunt și cei 49% de români care, întrebați despre fericire, au evitat cuvântul, considerându-l mai potrivit pe acela de “mulțumit”. Nu știu ce vă sugerează dumneavoastră procentele acestea, dar mie jumătatea cu românii care se declară “mulțumiți“, mi se pare cea mai tristă. Mai tristă decât nefericiții. Pentru că e aceea care a ajuns la concluzia că e bine și așa, că nu e rost de a face mai mult pentru mai bine, pentru că… sunt mulțumiți. Mi se pare chiar că e mai bine pentru cei care se cred nefericiți, pentru că lucrul acesta ar putea să-i mobilizeze să schimbe ceva. Așa cum cei 30% de fericiți, sigur se străduie să-și mențină această stare. Apatia însă îmi pare total periculoasă, atunci când vine vorba de fericire.
Deci, ce-i face fericiți pe români?… Familia! “Fericiții” sunt cei care-și fac timp pentru activități legate de creșterea și educarea copiilor, își fac timp pentru dezvoltarea lor personală, își fac timp pentru partenerul de viață. Sunt cei cărora nu le este teamă de schimbări și sunt mereu în căutare de lucruri noi. Își fac timp pentru ei: urmează cursuri de dezvoltare personală, merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor, se duc mai des la teatru, cinema sau la spa și merg mai frecvent la cumpărături pentru schimbarea garderobei. Sunt stăpâni asupra propriei vieți. Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii, încearcă să țină lucrurile sub control și au un simț practic – caută un scop în ceea ce fac. Persoanele din acest segment se declară active, mereu în mișcare, fapt confirmat și de rata mai ridicată de călătorii – atât în țară cât și în străinătate.
Deci, fericiții sunt cei care nu se mulțumesc cu… atât. Ceea ce vă doresc și vouă, în fiecare zi!