full screen background image

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început protestul faţă de modificarea legilor justiţiei

Vineri, 22 februarie, s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004 şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie.

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei “bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.

Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice că modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.).

De asemenea, dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale, prin raportare la modificările legislative menţionate.

Faţă de cele de mai sus, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a votat în sensul că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22 februarie, ora 12:00.

“Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ:

1. Respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă;

2. Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept;

3. Abrogarea dispoziţiilor legale privind înfiinţarea şi organizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a stabilit că, în măsura în care solicitările menţionate nu vor fi însuşite de către destinatari, urmează să ia în considerare forma de protest prin suspendarea activităţii Parchetului”, a precizat purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Ruxandra Andreea Georgescul.

comments

comments