full screen background image

USV, locul 12 la nivel național în cadrul Webometrics Ranking of World Universities 2019

Ediția din ianuarie 2019 a clasamentului mondial Webometrics Ranking of World Universities plasează Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava pe locul 12 între cele 103 universități și instituții de învățământ superior din România și pe locul 136 între universitățile și instituțiile de învățământ superior din Europa Centrală și de Est. La nivelul întregii Europe, ca urmare a analizei celor 5890 de universități, USV ocupă poziția 782.

Webometrics Ranking of World Universities este o inițiativă a laboratorului Cybermetrics, un laborator de cercetare aparținând Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), cel mai mare organism public de cercetare din Spania, și acoperă peste 27.000 de instituții de învățământ superior din întreaga lume. Obiectivul urmărit este acela de a cuantifica nivelul de vizibilitate în spațiul virtual a producției științifice a universităților și calitatea (impactul) cercetării la nivel global. Sunt analizați indicatori precum prezența și vizibilitatea în spațiul web, transparența, prin calcularea numărului de citări, dar și excelența, măsurată prin numărul de lucrări științifice situate în primele 10% cele mai citate titluri, în cadrul a 26 de discipline. Ediția din ianuarie a clasamentului este construită pe baza indicatorilor sintetizați în această lună, scopul fiind acela de a-i actualiza datele constant, menținând acuratețea analizei.

Această plasare onorantă a USV în topul celor mai performante universități la nivel internațional confirmă progresul semnificativ înregistrat de USV în ultimul deceniu, reflectat și în evaluările realizate recent de alte organisme internaționale specializate în clasificarea instituțiilor de învățământ superior, precum QS University Rankings (USV ocupând poziția 142 în topul universităților din Europa de Est și Asia Centrală și poziția 10 în Topul universităţilor din România), SCImago Institutional Ranking (USV ocupând poziția 98 în clasamentul realizat pentru Estul Europei și poziția 13 în clasamentul universităților din România) sau uniRank University Ranking (USV ocupând poziția 14 din 80 de universități românești prezente în top).

Merită subliniat faptul că aceste poziționări constante între primele 15 universități din România au loc în condițiile în care finanțarea instituțională a USV s-a aflat pe locul 24 între universitățile românești, cu mai puțin de 1,5% din totalul finanțării instituționale universitare din România, conform ultimului raport publicat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.

comments

comments