full screen background image

Controale ale sanitar-veterinarilor suceveni, în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava ia măsuri de intensificare a controalelor pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii pestei porcine africane.

Astfel, până pe 7 ianuarie 2019, se va verifica modul de respectare a condiţiilor de igienă, de producere, depozitare, transportare şi valorificare a cărnii de porc destinată consumului uman, dar şi a altor produse de origine animală.

Controalele vizează şi condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală.

Verificările vor fi efectuate inclusiv la unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, respectiv carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri, precum şi în unităţile de alimentaţie publică de tipul pensiunilor turistice, pensiunilor agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor, cofetăriilor, patiseriilor, laboratoarelor de cofetărie, laboratoarelor de patiserie, dar şi unităţile de tip catering.

La nivelul DSVSA şi la cel al circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale este asigurată permanenţa, iar programul de lucru afişat este valabil inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele libere.

De asemenea sunt făcute cunoscute punctele în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spiralis din carnea de porc, cât şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect ori neconformitate cu privire la încălcare normelor sanitar veterinare.

Neregulile pot fi sesizate şi la Tel verde 0800.826.787, număr de telefon cu apelare gratuită.

În vederea prevenirii răspândirii pestei porcine africane, în trafic, pe DN 18, sunt constituite echipe mixte cu reprezentanţii ai IPJ, acestea verificând dacă restricţiile privind circulaţia animalelor sunt respectate.

Sunt oprite şi mijloacele auto proprietate personală, în scopul verificării mişcării porcinelor vii provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, cărnii tocate, cărnii preparate şi a produselor din carne de porc destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate in zonele cu restricţii.

comments

comments