Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit joi, la Palatul Victoria, pe omologul său moldovean Pavel Filip.
Relaţiile bilaterale, economice şi comerciale dintre România şi Republica Moldova trebuie impulsionate, a afirmat joi prim-ministrul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei comune a Guvernelor celor două ţări.
“Îmi face o plăcere deosebită să găzduim astăzi, la Bucureşti, o nouă şedinţă comună a Guvernului României şi Republicii Moldova (…) Consider că această întâlnire este deosebit de importantă, mai ales că se desfăşoară în An Centenar, an în care România sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire. (…) În acest an deosebit de important, trebuie să avem în vedere impulsionarea relaţiilor bilaterale, economice şi comerciale dintre cele două ţări”, a declarat Dăncilă.
Potrivit şefei Executivului român, la şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova vor fi abordate “puncte concrete de impulsionare a cooperării între cele două ţări”.
“Sper ca la sfârşitul acestei întâlniri să vorbim despre lucrurile pe care le-am realizat, despre lucrurile pe care le-am decis şi (…) proiectele pe care le avem să fie accelerate şi puse în practică cât mai curând”, a mai afirmat Dăncilă.
Relaţia dintre Republica Moldova şi România este una specială, suntem ”într-un spaţiu comun lingvistic, într-un spaţiu comun cultural, într-un spaţiu comun de valori”, a declarat joi prim-ministrul moldovean Pavel Filip.
“Mă bucur să mă aflu aici, la Bucureşti, la o nouă şedinţă comună a Guvernelor Republicii Moldova şi României. Cu acest prilej, doresc să felicit şi noii colegi care au venit în Guvernul României: să aveţi succes în acest mandat important. În faţa dumneavoastră este Guvernul de la Chişinău după ce a trecut peste reforma administraţiei publice centrale. Am devenit mai puţini, dar Guvernul, din punctul meu de vedere, este tot atât sau poate mult mai eficient decât a fost”, a afirmat Pavel Filip, la începutul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova.
Premierul moldovean s-a referit la relaţia cu România ca fiind una specială.
“Este adevărat, ţările noastre au relaţii istorice, cred că ar fi puţin să spunem că avem relaţii bune sau relaţii excelente, pentru că relaţia dintre Republica Moldova şi România depăşeşte această axă, noi suntem într-un spaţiu comun lingvistic, într-un spaţiu comun cultural, într-un spaţiu comun de valori, de aceea şi relaţia eu cred că e una specială. Vă mulţumesc pentru că am ocazia să mulţumesc încă o dată pentru ajutorul constant pe care l-am simţit din partea României. Îmi aduc aminte începutul mandatului, 2016, atunci când România ne-a întins o mână de ajutor, vorbesc despre creditul de 150 de milioane (de euro – n.r.), vorbesc despre începutul lui 2016, vorbesc despre toate celelalte, nu numai pe relaţia bilaterală. Este foarte important şi suportul pe care îl simţim din partea României pe platforma şi în drumul nostru european şi atât mai mult chiar şi la nivel internaţional, apreciem foarte mult şi vă suntem recunoscători pentru votul de la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite”, le-a transmis Filip membrilor Cabinetului de la Bucureşti. AGERPRES