full screen background image

Ziua Cercetaşilor Militari

An de an, la 12 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Cercetaşilor Militari.

Potrivit ”Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010), la data de 12/24 noiembrie 1859, prin Ordinul de Zi nr. 83, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a Secţiei a II-a din cadrul Corpului de Stat Major General, un prim element organizat al cercetării în Armata Română.

La 24 octombrie 1964, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate, Compania 258 Cercetare din garnizoana Iaşi se transformă în Batalionul 161 Cercetare, cu reşedinţa la Vaslui, la data înfiinţării unitatea fiind constituită din comanda batalionului şi statul major, aparatul politic, serviciul tehnic, spatele batalionului şi serviciul financiar, subunitatea de asigurare de luptă (plutonul transmisiuni), subunităţile de luptă cu o companie de cercetare pe tancuri, o companie de cercetare pe transportoare blindate, o companie de cercetare în adâncime şi subunităţi şi formaţiuni de spate, potrivit volumului menţionat anterior.

În anul 1969, unitatea primeşte Drapelul de luptă şi se restructurează, prin desfiinţarea companiei de cercetare pe tancuri şi înfiinţarea celei pe autoturisme, iar din noiembrie 1970, primeşte titulatura de Batalionul 101 Cercetare, care din 20 martie 1995 a fost dislocat din garnizoana Vaslui, în garnizoana Roman. AGERPRES

comments

comments