full screen background image

Termenele de execuție pentru realizarea conductei de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei nu vor fi respectate

Președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a adresat Ministerului Economiei, în urmă cu o lună de zile, întrebarea
“Care este situaţia la zi şi care sunt perspectivele realizării conductei de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei, judeţul Suceava, în viitor?”

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, i-a răspuns lui Nechifor, arătând că Transgaz nu va putea să-și respecte termenele și graficele de execuție asumate.

Andrușcă a explicat că lucrările nu pot fi continuate din cauza unui litigiu între Direcția Silvică Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților privind dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere prin care ar trebui să treacă această conductă magistrală.

„Având în vedere că terenurile din fondul forestier aflate în litigiu nu se pot scoate din fondul forestier decât după soluționarea definitivă și irevocabilă a acestora, Transgaz împreună cu Ministerul Economiei a demarat procedura de declarare a obiectivului de importanță națională în domeniul gazelor naturale”, a arătat ministrul.

El a precizat că a fost elaborată Nota de Fundamentare pentru emiterea Hotărârii de Guvern, iar în procedura de avizare Ministerul Justiției a solicitat clarificări, iar SNTGN Transgaz SA a răspuns acestei solicitări și așteaptă finalizarea avizării, respectiv emiterea Hotărârii de Guvem.

„În situația în care obiectivul va fi declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, acesta va fi actualizat, se va finaliza procedura de scoatere din fond forestier a terenurilor afectate și se va obține Autorizația de Construire. Ulterior obținerii Autorizației de Construire lucrarea va fi promovată pentru investiție”, a explicat ministrul.

Deputatul Cătălin Nechifor deplânge faptul că oamenii din Vatra Dornei vor suferi de frig și vor plăti facturi exorbitante pentru energia termică și apa caldă.

“Din păcate, din nou suntem mințiți de guvernanți și de cei care conduc județul Sucevea. Cât timp există acest litigiu între Direcția Silvică și Arhiepiscopie, oamenii din Vatra Dornei vor suferi de frig și vor plăti facturi exorbitante pentru energia termică și apa caldă dată cu ţârâita. Singurul moment favorabil a fost între septembrie 2016 și mai 2017, cât timp nu mai exista niciun proces pe rol. Din păcate, nici Flutur și nici Stan, nu au făcut nimic pe lângă prim miniștrii apropiați lor, ma refer la Cioloș și la Grindeanu, să emită atunci Hotărâre de guvern, pentru declararea ca proiect de interes național aducțiunea de gaz natural de la Pojorâta la Vatra Dornei”, a spus Nechifor.

Răspunsul integral al Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, îl puteţi citi mai jos:

comments

comments