Marți 9 octombrie, profesorul Daniel Hrenciuc a lansat la Templul Evreiesc din Rădăuți cartea “O scurtă istorie a evreilor din Rădăuți”.
Fiind vorba de comemorarea Holocaustului, evenimentul a cuprins și o serie de alte momente dedicate acestei comemorări: s-au aprins lumânări și s-au depus coroane la Cimitirul Evreiesc.
Evenimentul de la Templul Evreiesc s-a bucurat de o prezență foarte numeroasă, peste 200 de iubitori de carte și istorie participand la această lansare de carte.
Elevi de la Colegiile și Școlile din Rădăuți, majoritatea profesorilor de istorie din municipiu, reprezentanți ai comunității evreiești din Rădăuți și din zonă, primarul, viceprimarul și secretarul primăriei Rădăuți și foarte mulți iubitori de carte au participat la acest eveniment deosebit.
După o scurtă introducere făcută de către viceprimarul municipiului, Bogdan Loghin, autorul cărții, profesorul Daniel Hrenciuc a evocat rolul comunității evreiești din Rădăuți de-a lungul anilor şi a vorbit despre perioada grea prin care au trecut aceștia în timpul Holocaustului și despre emigrarea acestora spre Țara Sfântă.
În anul 1930, o treime din populația Rădăuțiului era reprezentată de comunitatea mozaică, lucru care și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului Rădăuți.
După expunerea lui Daniel Hrenciuc, Alex Domnari a intonat o rugăciune Kadiș, în memoria victimelor holocaustului.
Invitatul special al evenimentului, conf. univ. dr. Florin Pintescu, Prodecan al Facultății de Istorie din cadrul USV Suceava, a elogiat munca depusă de către Daniel Hrenciuc pentru elaborarea acestei cărți, o muncă de trei ani de zile, și a făcut și el o scurtă expunere a comunității evreiești din Rădăuți.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut primarului Nistor Tătar, care l-a felicitat pe autorul cărții și a completat importanța comemorării Holocaustului.
În încheiere, autorul a dat autografe tuturor celor care au achiziționat lucrarea “O scurtă istorie a evreilor din Rădăuți”.
La finalul evenimentului, colegul nostru Manuel Costache, de la VIVA FM Rădăuţi, a realizat un scurt interviu cu autorul cărţii: